Magyarországon három jelentősebb pihenőhelyük van a darvaknak

2022.12.31. 08:20

325 daru maradt a pusztán

delmagyar.hu

Archív fotó

Fotó: Török János

December közepén 325 darut számoltak a Körös-Maros Nemzeti Park munkatársai a Székkutassal határos kardoskúti Fehér-tónál. Az utóbbi években rendszeresen előfordulnak áttelelő példányok a területen. Míg korábban a nagy testű madarak egészen mélyen lehúzódtak Afrikába, akár Szudánig is, addig ma a többségük a Földközi-tenger melletti mediterrán vidékeken tölti a hideg évszakot. Magyarországon három jelentősebb pihenőhelyük van a darvaknak: a Hortobágy, a kardoskúti Fehér-tó és a szegedi Fehér-tó. 

Archív fotó
Fotós: Török János

Hogy egy évben mennyi madár telel a kardoskúti Fehér-tónál, az időjárástól függ. A darvak jól bírják a zord, hideg körülményeket. Gondot az okoz számukra, ha olyan kemény a fagy, illetve olyan vastag a hóréteg, hogy már nem tudják a talajból előkotorni a táplálékul szolgáló gerincteleneket, az elszórt magvakat. A kardoskúti Fehér-tavon szinte minden évben vannak áttelelő darvak, több százas, esetenként több ezres nagyságrendben is. Idén az őszi vonulás csúcsidőszakában 30 ezer daru volt Kardoskúton, majd számuk több héten át 15 ezres nagyságrenden stabilizálódott, aztán rohamosan csökkent – derült ki a Körös-Maros Nemzeti Park beszámolójából.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában