Volt olyan szezon, amikor a másod- és harmadosztályban összesen hat megyei klub szerepelt

2023.02.19. 10:39

Nemzeti bajnokságok: szembetűnő a csapatfogyás

A 80-as évek elején két másod- és négy harmad-, a 90-es évek elején egy másod- és öt harmadosztályú csapata volt Csongrád megyének a labdarúgó nemzeti bajnokságokban. Ez a szám folyamatosan apadt, a jelenben mindkét ligában egy-egy gárda képviseli a vármegyét.

Mádi József

A labdarúgó NB II.-ben már három fordulón túl vannak a csapatok, az NB III. Közép csoportjában pedig éppen az előző hétvégén folytatódott a szezon. Ez adta az alapötletet ahhoz, hogy megnézzük,  40, 30, 20 és 10 évvel ezelőtt milyen csapatok képviselték Csongrád-megyét a magyar futball NB-s színpadán.

1983 tavasz

Éppen negyven esztendeje két Csongrád megyei csapat volt érdekelt az egy csoportos másodosztály  küzdelmeiben. A SZEOL AK feljutásra esélyesként a második helyen várta a Baját, amely ellen csalódást keltő 2–2-t ért el Gruborovics Tibor 4. és Kováts Gábor 52. percben szerzett találatával. A Hódmezővásárhelyi Metripond SE a középmezőnyhöz tartozott, és a tavaszi rajton 2–1-re verte a Sopront. A bajnokság végén a SZEOL AK a Volán SC mögött feljutott az NB I.-be.

A területi bajnokságban a Szegedi Dózsa a Mindszent ellen folytatta a bajnokságot, és győzte le Császár és Kozma Gy. 2-2, illetve Őze góljaival 5–2-re, amelyben Gábor és Kispál volt eredményes. A Délép SC 1–1-et játszott a H. Szabó Lajos SE ellen Hojszák 11-esből elért góljával, míg az SZVSE Békésen ért el döntetlent (2–2) Nagy L. duplája révén.
1993. tavasz

A harminc évvel ezelőtti NB II. két csoportban, áganként 16-16 csapattal folytatódott tavasszal. Csongrád megyét akkor egyedül a Szeged LC képviselte ezen a szinten: Czibere László irányításával az első tavaszi, összességében a 16. fordulóban Gödöllőn nem sikerült a pontszerzés, a hazaiak 2–0-s győzelmet arattak a többek között Hajdú Attilát, Takács Zoltánt, Ottlakán Mihályt, Takács Józsefet, Takó Ferencet, Puskás Istvánt felvonultató Szeged ellen. A bajnokság végén a Tisza-parti csapat kivívta a bent maradást, mivel megelőzte az Eger, Salgótarján, Bag triót, pedig a tavaszt az utolsó, 16. helyen kezdte…

Nagyobb volt a megyei létszám az NB III Alföld csoportjában, hiszen itt öt csapatnak lehetett szurkolni. A legjobb pozícióban a Hódmezővásárhelyi LC (például Kopschitz Péter, Hurguly János, Talmácsi Zoltán, Kiss Csaba, Bress Tibor, Kemenes Zoltán, Szécsényi Gábor, edző: Protity Sándor) állt, másodikként fogadta a tavaszi rajton az Orosházát és győzte le 3–0-ra.
A Makó (Márki Ferenc, Csák Zoltán, Leindler Zoltán, Frank Csaba, Bódi Attila, Bárány Mihály, edző: Kolozsvári János) ötödikként folytatta a bajnokságot, és nyert Cegléden 3–1-re. A Szegedi Dózsa (Rácz Zsolt, Bóka Ferenc, Kubát Balázs, Gréczi Gábor, Bischof Csaba, Miklós Zoltán, Vándor Zsolt, edző: Lóczi István) a 9. helyen az éllovas Tiszakécskét látta vendégül, és 3–2-re kikapott tőle, a Szegedi VSE (Demeter István, Kun Lajos, Csányi József, Süli László, dr. Tóth János, Szabó Gyula, edző: dr. Tóth János) 10. helyen utazott el 2–2-es döntetlenért Miskére, míg a Kiskundorozsma (Csehó Tibor, Simonics Zsolt, Szabó Tibor, Szabó Zsolt, Kothencz Péter, Mihálffy Zsolt, edző: Kurucz István) a 15. helyen látta vendégül a Kecskeméti TE-t, és ért el 1–1-et.

2003. tavasz

Érdekes helyzetben voltak a megyei szurkolók ekkor, hiszen az NB I.-ben és az NB I/B.-ben sem volt csapatunk, az akkor harmadosztálynak megfelelő NB II.-ben pedig két együttes szerepelt. A Szalai István vezette FC Szeged Tiszaújvárosban kezdte az idényt, és nyert 4–0-ra Kurucsai 2, Dóra J. és Bány (11-esből) találataival, míg a Makó FC bőcsi fellépése elmaradt az időjárási viszontagságok miatt. A hazai bemutatkozás viszont parádésra sikerült, hiszen az előbb említett Tiszaújvárost Maróti 3, Varga R. 2, Dálnaki és Krucsó találataival 7–2-re győzték le Kolozsvári János tanítványai.

Az NB III. ekkor a negyedik liga volt: a Szentes (Bíró M., Kerepeczki, Tóth Cs., Szarvas, Pálfi, Koncz Zs., edző: Bozóki Zoltán) Török L. és Tóth Cs. találataival 2–1-re verte a Kisújszállást, a Hódmezővásárhelyi FC (Sipos Z., Borbás, Antal K., Kovács, edző: Rostás Károly) Szűcs duplája révén szintén 2–1-re Gyomaendrődöt, míg az Algyő (Dénes Zs., Pécsek, Kiszner, Krajczár, Kothencz, Podonyi, Erhardt, játékos-edző: Brinszky Adrián) 2–1-re kikapott a Jászberénytől, góljukat Miklós szerezte.

2013. tavasz

Azt már sajnos meg kellett szoknia ekkorra a megyei szurkolóknak, hogy az NB I.-ben nem volt csapatunk.

Az NB II.-ben a Szeged 2011 (Trepák, Kéri T., Petrók, Jovánczai, Kis R., edző: Gálhidi György) volt érdekelt, és a Honvéd II. elleni 2–1-es idegenbeli vereséggel indult az a szezon, amelynek végén jött az emlékezetes osztályozó a Kisvárda ellen, majd a búcsú a második ligától.

Az NB III.-ban a Tisza Volán SC (edző: Tóth Ákos) Beretka és Szélpál T. góljával verte a Tökölt 2–0-ra, a Mórahalom (edző: Csák Zoltán) Fülöp T. és Faragó B. révén szintén 2–0-ra a Gyulát, a Makó (edző: Bány Tamás) 1–1-t ért el egy öngól által a Nagykőrös ellen, míg a Hódmezővásárhelyi FC (edző: Dezső Ferenc) 4–1-re kikapott a Kecskemét II.-től, itt a HFC gólját Varga M. szerezte.

2023. tavasz

És akkor elérkeztünk a jelenhez, amelyben a Szeged-Csanád GA az NB II. negyedik, a Hódmezővásárhelyi FC pedig az NB III. Közép csoportjának második helyén áll. A létszám nyáron szaporodhat, hiszen vélhetően már nem lesznek kiesési gondjai egyik csapatnak sem, és talán a gazdasági háttér is stabil, miközben a Szeged-Csanád GA II. csapata jó eséllyel pályázik akár osztályozó árán is egy újabb NB III.-as helyre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában