Cél nélkül utazik 13 éve, közben magáról is tanul a chicagói angoltanár

2023.03.31. 08:40

Tammi LeShore, a kortárs nomád

Az amerikai Tammi LeShore 45 éves chicagói lakos. Domaszék közelében találkoztunk vele. Az 55-ös út melletti bicikliúton Csiga nevű háromkerekű kerékpárját tolta. Tammi az a jelenség, aki mellett nem lehet elmenni. A Rózsakert Vendéglőbe ültünk be, ahol elmesélte, hogyan lett angoltanárból modern nomád, aki 13 éve vándorol Kelet-Európában.

Arany T. János

Minden benne van, ami kell. Csiga, a Hódmezővásárhelyen vásárolt, háromkerekű, újrahasznosított anyagokból készült, csomagtartós bicikli, Tammi hű társa. Ezzel kelt át a magyar–szerb határon néhány napja. Fotó: Török János

Összenéztünk fotós kollégámmal, nem tudtuk, mit látunk. Az 55-ös főúton Szeged felé tartottunk, amikor Domaszék előtt megláttuk a furcsa járművet toló furcsa alakot. Kétszer fordultunk meg a kocsival, kétszer mentünk el mellette, mire megállapítottuk, muszáj megvárni és beszélni vele. Messziről nem voltunk benne biztosak, hogy – és itt most félre kell tenni a politikai korrektséget – migráns, roma, nő vagy férfi, esetleg gyerek. Ebédet szállít a tanyavilágban, vagy szemetet gyűjtő bolond? Egyik sem. Az amerikai Tammi LeShore modern nomád, aki gyalog járja a világot. 

Maga az út a cél 

Ahogy átkelt a forgalmas főúton még a kamionok is megálltak, hogy átengedjék. Hamar kiderült, hogy az olyan hétköznapi kérdéseknek, mint honnan jön, hová tart és miből él, Tammi esetében nincs értelmük. Maga az út a cél, és soha nem tart sehová. Csak megy. Nemrég érkezett Szerbiából. Most először lépte át a határt Csiga nevű kerékpárján, amelyet Hódmezővásárhelyen vett Lacitól egy internetes portálon keresztül. Tammi ilyen, a hétköznapi logikát, a földhözragadt gondolkodást el kell felejteni mellette. 

Fotó: Török János

Chicagóból érkezett

Tammi az Amerikai Egyesült Államok harmadik legnépesebb városában, Chicagóban született. A szülei hippik voltak, már akkor sokat járta Amerikát, de erről nem akart beszélni. Annál többet Csigáról, az újrahasznosított csomagtartóval szerelt, háromkerekű kerékpárról. Tammi korábban Budapesten élt, angoltanárként dolgozott, de elege lett a turistákból. Arra kérte az ügynökséget, hogy a lehető legmesszebb lévő kisvárosba küldjék. Így került a Nyíregyházához közeli Tiszavasváriba, ahol 2010 és 2013 között tanított. Nem ő volt az első afroamerikai, akivel az ottaniak találkoztak, már élt ott egy nigériai fiatalember, aki küzdősportokat tanított. 

Furcsán néznek rá 

Tammi áprilisban lesz 45 éves, 13 éve utazik. Korábban a lányával, de ő már 20 éves és a saját útját járja. Most Szerbiában van, de hamarosan találkoznak Székesfehérváron, mert a lánya barátja ott lakik. Korábban busszal, vonattal utazott, Csigát, a háromkerekű kerékpárt október óta használja. Külföldi nőként egyedül utazni nem mindig egyszerű. Erre azt mondta, a legfontosabb, hogy legálisan érkezett Magyarországra, ezért minden joga megvan itt lenni. 

– Sokszor furcsán néznek rám, de beszélek kicsit magyarul, ami mindig segít, oldja a feszültséget – tette hozzá. 

Fotó: Török János

Tammi a neten 

Akit érdekel, és nyomon követné Tammi LeShore utazásait, megtalálja a YouTube-on és Instagramon AnomaLeoverT.I.M.E néven, blogját pedig a coloredlipsglobaltrips.blogspot.com oldalon. 

Petőfit tetováltatott

Tammi egyik karján Martin Luther King Jr. amerikai baptista lelkész, az afroamerikai polgárjogi mozgalom kiemelkedő vezetőjének gondolatai olvashatók magyarul, a másikon Petőfi Sándor Nemzeti dala angolul. A hátára Márai-idézetet tetováltatott. Homlokán az ankh óegyiptomi hieroglif jel látható, jelentése: élet. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában