Helyi életstílus

2023.06.11. 13:00

Országokon át kerékpároztak – Galéria

A hétvégén rendezték meg a kétnapos Bartók kerékpártúrát, amelyhez az útvonal négy szakaszán bárki csatlakozhatott. Összesen nagyjából harminc kerékpáros jött össze, akik – ha végigmentek a teljes távon – csaknem 130 kilométert tekertek le román és magyar területen.

Suki Zoltán

Fotó: Gémes Sándor

Szeged és Temesvár testvérvárosok között két civil szervezet, a szegedi Meritum Kulturális és Művelődési Közhasznú Egyesület, illetve a temesvári Várbástya Egyesület szervezte meg a hétvégén a kétnapos Bartók kerékpártúrát, amelyre körülbelül 80 biciklis nevezett, legalábbis a Deszket is érintő szakaszon ennyivel találkoztunk. Murányi Gábor, a Meritum Egyesület elnöke azt közölte, hogy a szombattól vasárnapig tartó rendezvény célja a kerékpározás népszerűsítése, az egészséges életmódra nevelés, a kulturális és a turisztikai kapcsolatok erősítése mellett az is volt, hogy a szervezők felhívják a figyelmet arra, hogy nincs kerékpárút a vidék tudományos, kulturális, gazdasági és turisztikai központjai között.

Az első napon, június 10-én, szombaton román idő szerint 10 órakor indultak a kerékpárosok a temesvári Dóm térről. Nagyszentmiklós érintése után Kübekháza határában, a magyar–szerb–román hármashatárnál ideiglenes átkelőn lépték át az országhatárt, Szegedre tartva. Vasárnap, a visszaúton a túrához Szegeden a Partfürdőn lehetett csatlakozni. Onnan Kiszombor felé indultak, először a gáton, majd Deszknél letértek a kerékpárútra. Kiszombornál átlépték az országhatárt és Őscsanád, valamint Nagyszentmiklós érintésével Újszentesig bicikliztek.

Szerencsére a túrázók dolgát vasárnap már nem nehezítettél olyan zivatarok, mint amilyenek szombaton csaptak le több helyen is.

Román és magyar oldalon egyaránt rangos támogatói vannak az eseménynek. A Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet, illetve Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata mellett a Temes Megyei Tanács, valamint a román és magyar illetékes hatóságok is hozzájárultak a program lebonyolításához.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában