Helyi életstílus

2023.07.19. 21:30

Kék pingvinek Új-Zélandon

Jeszenszky Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Alessandra Tarantino

Mint egy jól végzett munka után, halászatról tértek vissza az MTI felvételén látható pingvinek napnyugtakor a Royal Albatross Centre természetvédelmi területen, Új-Zéland déli szigetén, Dunedin térségében. Sietniük kell, még azelőtt el kell hagyniuk az óceánt, hogy megjelennék és rajtuk ütnének a ragadozó halfarkasok. Így megy ez, az ember, mármint a pingvin, kérem táplálkozik vagy táplálék lesz...

A kék vagy törpe pingvin Ausztrália déli-délkeleti partszakaszain, valamint a környező szigetvilágban és Új-Zélandon őshonos állat. Apró jószág, a legkisebb pingvinfajta, nagyjából 40 centiméter magas és átlag másfél kiló. Jellegzetes sötétkék, illetve kékesszürke tollazatáról már messziről felismerhető. A maori nyelven korora-nak hívott állat népes, olykor százezres kolóniákban él, földbe vájt üregekben, viharmadarak elhagyott fészkeiben költi ki tojásait. A párok alkalmanként két tojást raknak, amikből 39 nap múlva bújnak elő vakon a fiókák. Az apró jövevények sokáig el sem hagyják a családi fészket, csak körülbelül nyolc hét múlva merészkednek ki a vízre.

 

képalá: Nappali halászatuk hazatérő kék pingvinek Új-Zélandon. fotó: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában