Helyi életstílus

2023.09.16. 09:30

Az orgona is megöregszik

Országosan egyedülálló az eredeti formájában megmaradt szentesi Angster-orgona, de kora miatt megérett a felújításra. Sipos István orgonaépítő mester végzett el karbantartási munkálatokat a matuzsálemi hangszeren, de a neheze még csak most jönne, ha érkezne pályázati forrás.

Darók József

Munkaeszközük az orgona, csak másképp: Sipos István orgonaépítő és Árvai Zoltán kántor. Fotó: Darók József

Nem is érti a tudósító, miután sikerül bepréselnie magát a keskeny létrán a hangszerek királynője óriási szekrényének falai közé, hogyan tud itt dolgozni egy mester. A látvány, ami a kíváncsi szemek elé tárul, szinte földöntúli: pontosan 1944 síp sorakozik egymás mellett, várva, hogy megszólaltassák.

Sipos István még a 80-as években Budapesten tanulta ki az orgonaépítő- és felújító mesterséget, majd a Békés vármegyei Nagybánhegyesen telepedett le, onnan járja az országot, bárhol felújításra szorul egy hangszer. A szentesi Angster-orgonán már egy hónapja dolgozik. 

Fotó: Darók József

A tavalyi évben nyert pályázati forrást a szentesi református egyházközség, ebből újul meg a nagytemplom orgonája. Az 1909-ben készült hangszeren teljes körű felújítást még soha nem végeztek. Úgynevezett bőrözési munkákat kell elvégezni, ezt nem szakszerűen csinálták meg a hatvanas években. Ez az orgona működését úgy befolyásolja, hogy nem az elvárt módon szólalnak meg a hangok. A legnagyobb dilemmát az jelenti, hogy a belsejében lévő főfúvóra építették rá az egész orgonát, azt is meg kellene bőrözni, mert recseg-ropog, úgy ereszkedik, mint amikor egy öregember ül le, de helyben nem lehet elvégezni a munkát, valahogyan ki kellene emelni a több tonnás szerkezetet, állapították meg Árvai Zoltán kántorral. 

Tudjuk a baját, csak a gyógyításhoz még nem áll rendelkezésre megfelelő összeg – mosolygott az orgonaépítő.

Tudomása szerint ez az egyetlen, eredeti formájában megmaradt Angster-orgona, amilyennek a tervezője elkészítette. 

Mondhatjuk, hogy kordokumentum ez a hangszer, pontosan azt a hangzást adja, mint a századfordulón

 – fogalmazott a mester. Közepesen nagy méretűnek számít a nagytemplom orgonája, az egész Tiszántúlon a legnagyobb. A kiváló minőségű hangverseny-orgonán a híres francia művész, Jean Guillou is adott emlékezetes koncertet 1993-ban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában