Biológiai módszerrel tartja távol a kártevőket, például tejes, csalános, fokhagymás permettel

2023.09.13. 10:00

Mucsiné Rostás Anna kertjében szinte minden megterem

Idén Székkutas is csatlakozott „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertje programhoz. Hatan neveztek be, akik közül Mucsiné Rostás Annáét találta a zsűri a legszebbnek, az ő kertjét nevezték be az országos döntőbe.

Kovács Erika

Anna asszony fügéje idén már harmadszor terem, ha marad a jó idő, még beérnek ezek a gyümölcsök is. Fotó: Kovács Erika

A többi nevező, Horváthné Földesi Katalin, Fejes János, Lengyel László, Szántai Imre és Varga László Máté konyhakertje is szemet gyönyörködtetően szép volt.

A körtefák valósággal roskadoznak a terméstől

Mucsiné Rostás Annával bejártuk a kertjét, ahol naponta több órát tölt munkával. Korábban az apósáé volt a porta, aki szintén nyert egy díjat. Ha látja fentről, biztosan örül, hogy a menye milyen szépen gondozza a a kertet. Anna asszony a kertészkedés, a szántóföldi munka szeretetét a szüleitől örökölte, tőlük sajátította el a tudását is. 

Mucsiné Rostás Anna kertje tényleg szemet gyönyörködtető. Körbevezetett bennünket.

A fügebokrom idén már a harmadik kötését neveli. Van egy fiatal szilvafánk, ami tele van gyümölccsel. Ha már nem győzöm a kertben a munkát, akkor majd a fák veszik át itt az uralmat 

– mondta. El sem hinné az ember, hogy mennyi minden fél el a kertben. Van még meggy-, sárgabarack- és többféle körtefája is. 

Fotó: Kovács Erika 

A töktől a szederig sokféle növény él egymás mellett

A kert első gyümölcse a földieper volt. 24 üveggel lett belőle dzsem. Szeptember végén Anna asszony újrapalántázza az epret, hogy jövőre is legyen jó termése. Sárga és fehér répa, hagyma is termett a kertben. Utóbbi már elszáradt, megért a „magja”, amiből a jövő tavaszi dughagyma lesz.

Ezt a hagymát a szomszédasszonyomtól kaptam, Szerbiából hozta magával. Nagyon finom, kétéves tenyészidejű étkezési hagyma. Paradicsomot is több félét termesztettem, amik palántáit is magam neveltem. Most szüreteltem le, tegnap már be is főztem ivólének. A keresztlányom Németországban orvos, ő is szeret kertészkedni. Tőle kaptam a paradicsompaprika palántát. Gyönyörű lett a termése 

– mutatta Mucsiné Rostás Anna. Vietnámi uborkát is termesztett, ami közé véletlenül sárgadinnye is került. Mellettük pedig szépen fejlődnek a tökök. A paszternákot a bablevesben szeretik leginkább. Padlizsán és zeller is található a legszebb székkutasi kertben. A kerítés mellett megterem a málna és a szeder is, de vannak fehér-, feketeribizli-, egresbokrok és som is. Mindent fel sem tudunk sorolni.

Még mindig szépen pompáznak a kardvirágok, a rózsák, amelyek túlélték a nagyon meleg napokat is. 

Fotó: Kovács Erika 

Az „élesztős lötyi” csodákat tesz

A szabadidőm a kertben töltöm, a kapálás, gyomlálás mellett hatalmas munka a napi locsolás. Esténként, vagy hajnalban langyos vízzel locsolok, van, hogy rám is sötétedik, mert addigra lesz megfelelő a levegő hőmérsékelte. Melegben nem lehet öntözni

 – magyarázta.

Anna asszony biológiai módszerrel tartja távol a kertjétől a kártevőket. Nyár elején, amikor a nemkívánatos bogarak megjelentek, 1:6 arányú hígított tejjel permetezett. Szeretik a növényei a hígított csalános, a fokhagymás és az „élesztős lötyis” öntözéseket is. A zöldségek közé sarkantyúkát, a fák köré „büdöskéket” ültet, amik amellett, hogy szemet gyönyörködtetőek, a levéltetveket is elriasztják, mert utálják a szagát. Anna asszony szerint csodát ugyan nem tesznek, de sokat jelentenek a kártevők elleni védelemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában