Az IH Rendezvényközpontban találkoztak a sclerosis multiplexes betegek

2023.09.16. 15:06

Országos SM rendezvényt szerveztek Szegeden – Galéria

Szegeden rendezték meg a sclerosis multiplexes betegek legnagyobb hazai találkozóját, az Országos SM Napot szombaton az IH Rendezvényközpontban. A rendezvény a jó hangulatú és vidám köszöntők után komoly szakmai előadásokkal folytatódott.

Arany T. János

Fotó: Karnok Csaba

Sarokkő, hogy ezek a találkozók ingyenesek. Minden eddiginél nagyobb erőfeszítésbe telt összehozni a költségvetést erre a rendezvényre, éppen ezért hálásak vagyunk a támogatóknak a segítségükért, és szeretnénk, ha már ennek megfelelően terveznék a jövő évi költségvetésüket

 – hangzott el az Országos SM Nap megnyitóján szombaton, a szegedi IH Rendezvényközpontban. Szegeden rendezték meg a sclerosis multiplexes betegek legnagyobb hazai találkozóját. A több mint két évtizedes hagyománnyal bíró, minden évben más városban megszervezett rendezvénynek legutóbb 2008-ban, 15 évvel ezelőtt volt Szeged a házigazdája. A teltházas rendezvényre az ország minden részéből érkeztek.

– A nehézségek ellenére közel kétszázan vagyunk jelen

 – mondta Furcsa Józsefné, a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegek Szövetségének elnöke, majd megköszönte a városnak és a támogatóknak is a segítséget. 

– Gyűjtsétek az erőt, hogy jövőre is találkozzunk – tette hozzá.

Fontos az együttlét, új barátságok szövődnek, új információkhoz juthatunk, hogy fel tudjatok készülni a nehezebb napokra. Az alapítvány nagy fába vágta a fejszéjét

 – utalt a mozgáskorlátozottsággal, vagy más tartós ápolási szükséglettel élő betegeknek, családtagjaiknak, gondozóiknak segítséget nyújtó, a „Gondozás és gondoskodás” című kötetre beszédében Szántai Anita, a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány elnöke. A hiánypótló kiadvány ingyenesen letölthető az internetről is. A megnyitót ismeretterjesztő szakmai előadások követték. Szó volt arról, milyen új megfontolások befolyásolják az SM terápiás javaslatokat, előadás hangzott el Családalapítás SM betegséggel élő fiatalként, Gyermekvállalás az SM betegek szemszögéből címmel. Az előadásokat ebéd, a Tabán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola gyermekkórusának műsora és szegedi városnézés követte a városnéző kisvonattal.

Az immunrendszer támad

A sclerosis multiplex általában fiatalkorban alakul ki, a beteg saját immunrendszere támadja meg az agyat és a gerincvelőt, a károsodás mértéke és üteme határozza meg a betegek sorsát. Az idegrendszeri betegség ma még gyógyíthatatlan, a mielőbb megkezdett kezelések révén viszont egyre többeknél hosszú távon kordában tartható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában