TOP 100

2023.10.22. 14:00

Domonkos László épületgépészeti cége országosan is elismert - Megbízhatóság és kiszámíthatóság

Amikor 1987-ben Domonkos László belevágott vízvezeték- és csatornaszerelői vállalkozásába, Szegeden és környékén mintegy 250 kisiparossal kellett versenyeznie. Munkamódszere imponált a megrendelőknek: javítás-szerelés után mindig alaposan feltakarított, tiszta, használatra alkalmas állapotban adta vissza a munkaterületet. Ennek gyorsan híre ment a városban, meg az is, hogy mérnöki diplomával a zsebében, tanáremberként járta a lakásokat, családi házakat.

Delmagyar.hu

Domonkos László ügyvezető Fotó: Karnok Csaba

Pedig gyerekként egészen más terveket szövögetett a jövőjét illetően: pajtása példájára szakácsnak készült. Végül öntözés-vízgazdálkodás szakon diplomázott 50 évvel ezelőtt, később talajjavítási szakmérnöki, mérnök-tanári, épületgépész-szakmérnöki okleveleket, gázszerelői mesterlevelet szerzett. Különböző kivitelezőknél építésvezetőként, főmérnökként dolgozott, majd a tanári pályája mellett 1987-ben alapította meg jelenlegi vállalkozásának jogelődjét. 

Indokolt névváltoztatás

A garázsból indult, vízvezeték- és csatornaszerelésre, majd teljes körű épületgépészeti szerelésre és karbantartásra szakosodott, a kezdetben egyszemélyes vállalkozás – a fokozatosság elve szerint fejlődve – ma mintegy 40 főt foglalkoztat. A cégalapító-tulajdonos mesterlevéllel a zsebében évtizedek óta szakmunkástanulóknak nyújt gyakorlati képzési lehetőséget: több mint száz diák kóstolt bele az épületgépészetbe ennél a vállalkozásnál, van, aki több évtized után ma is itt dolgozik. Mivel a cég szolgáltatásai között évek óta szerepel a generálkivitelezés, 2023 nyarán a cég nevét DOMI 87 Építőipari és Épületgépészeti Kft.-re változtatták. Palettáján kivitelezői (a hagyományos épületgépészeti kivitelezéstől a megújuló energiás beruházásokig) és fővállalkozói tevékenység szerepel, mellette ott a javítás, a karbantartás; illetve továbbra is gyakorlati helyet biztosít a szakmát tanulók számára. A DOMI 87 kft. az évek alatt hiteles vállalkozásként országos ismertségre tett szert. 

Fotó: Karnok Csaba

Ez volt a terv

Nem csoda, ha Domonkos László jóleső érzéssel vette át májusban a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamarától a 30 éves szakmai múltat elismerő aranykoszorús mesterlevelet, júniusban pedig az 50 éves mérnöki munkát elismerő arany oklevelet. Még akkor is, ha volt, aki nekiszegezte a kérdést: „30 év alatt csak ennyit értél el?” Csakhogy ennél nagyobb vállalkozást nem tervezett, az évek során kapott szakmai és társadalmi elismeréseivel elégedett.

Sosem mértem magam másokhoz. A megfontolt építkezésben hiszek, ez biztosította a stabil cégműködést, no meg a remek kivitelezői, beszállítói, pénzügyi kapcsolatok, melyekkel még a mai nehéz helyzetben is elboldogulunk. A mi cégünk nem nagy, de struktúrája még válság idején is fenntartható 

– véli Domonkos László, aki – noha nem tervezi még a letenni a lantot – az egyre inkább esedékes generációváltásra már keresi a megoldást. 

Kinek adja át a stafétabotot? 

Lányai humán és művészeti területen tevékenykednek, fia közműtervező cég társtulajdonosaként tevékenykedik a DOMI 87 kft. telephelyén, a Kereskedő köz 4. szám alatt. Így Domonkos László a kivitelezés-irányítás átadását a cégen belül képzeli el, a tervek szerint a jelenleg vele dolgozó műszaki és pénzügyi irányító csapat bevonásával. A folyamat 6–7 éve már elindult; próbálkozásokkal, képzésekkel, kudarcokkal, új vállalatirányítási rendszer bevezetésével. Jó eséllyel továbbra is működőképes, sikeres lesz a cég – bizakodik. Nehézségek természetesen mindig akadnak.

Utánamennek a munkának

Saját bőrünkön tapasztaljuk, mennyire kevés fiatal tanul ma szakmát. Amikor még a móravárosi szakmunkásképzőben tanítottam, mintegy 150 tanár tanított, és évente több mint kétezer diák tanult az iskolában. Ma a létszám ennek a töredéke, és hozzánk is kevés tanuló jut el szakmai gyakorlatra; még kevesebb, akit később itt tudunk tartani. Jelenleg is folyamatosan hirdetünk villanyszerelői, klímaszerelői állásokat, de egyszerűen nincs ember a munkaerőpiacon. További nehézség az infláció, a gazdasági recesszió, melyek hatásai nálunk is megjelennek a gyakorlatban, de amíg van megrendelés, tudunk működni. Kereslet híján teremtünk magunknak munkát, ha másutt nem, akkor a fővárosban, ott mindig van lehetőség. Korábban is túléltük a válságot, akkor saját tőkével építettünk társasházakat, megfelelő banki segítséggel; az üzleti bizalom sokat segített. Arra büszke vagyok, hogy soha nem bocsátottunk el alkalmazottat a kevés munkára hivatkozva. És az is a stabilitásunkat igazolja, hogy nálunk minden hónap 1. és 10. között megérkezik a fizetés munkatársaink számlájára.

Fotó: Karnok Csaba

Tovább kell lépni

Domonkos László nem rangsorol szolgáltatásaik között, a lakossági megrendelés, a közületi megbízások, a gépészeti kivitelezés egyaránt fontos a cég számára, hiszen mindig a piac határozza meg, az adott időszakban mire kell jobban koncentrálni. Nem titkolja, több nagy lehetőség kimaradt, jelentős munkák pályázatait nem sikerült megnyerniük.

Azonban 35 év vállalkozói tapasztalattal a háta mögött úgy véli: vállalkozónak lenni egyet jelent az elengedés művészetével. Maximum egy napig szabad stresszelni azon, ha valami nem jött össze, és utána lépni kell tovább, mintha mi sem történt volna. Nap nap után tenni a dolgunkat, ez a siker kulcsa – fogalmazott. Úgy tekint a saját cégére és saját feladatára, mint az itt dolgozó alkalmazottak közül az első. Nem értékeli túl saját magát, a helyzetét. Mint mondta, összességében elégedett a cég helyzetével, hiszen a kor kihívásainak, igényeinek megfelelve, a megrendelők elvárásaihoz igazodva folyamatosan fejlődött a vállalkozás. 

Kell a csapat!

Domonkos László kezdetben a kézműveskamara, majd 2000-től, a két kamara egyesülésétől a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara elnökségi tagja. 2008–2012 között osztályelnök, 2012–2016 között kézműipari alelnök, az MKIK Oktatási és Szakképzési Munkabizottságának tagja, a vármegyei kamara gazdaságfejlesztési munkabizottságának elnöke. Évtizedek óta tagja a Magyar Épületgépészek Szövetségének, amelynek jelenleg alelnöke.
Egy cégnek, cégvezetőnek tartoznia kell valahová. A Magyar Épületgépészek Szövetségének tagjaként jelentős kapcsolati tőkével rendelkezik, bel- és külföldi szakmai programokon vehetett részt, mindez segítette a vállalkozása és a személyes szakmai fejlődését. Ugyanezeket köszönheti a vármegyei kamarának is. Egy vállalkozó roppant magára hagyottan tevékenykedne szakmai-társadalmi érdekképviselet és kapcsolatrendszer nélkül.

Céginfó

Az 1987-ben alapított, több vállalkozásiforma- és cégnévváltozáson átesett vállalkozás ma DOMI 87 Építőipari és Épületgépészeti Kft.-ként működik. Az egy tulajdonossal működő, önkéntes kamarai tagsággal rendelkező cég árbevétele 2022-ben 919.423.000 forint volt. Nagyjából 40 alkalmazottat foglalkoztat. Tevékenysége a lakó- és nemlakóépület-építés, épületgépészeti kivitelezés és karbantartás, illetve generálkivitelezés.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában