Visszavonultan él az edzőlegenda

2024.01.14. 15:40

Tóth Gyula 10 bajnoki aranyat és BEK-győzelmet is hozott szentesre

Tóth Gyulát hiszem, nem kell bemutatni olvasóinknak. Szakmájában, állatorvosként is maximálisan teljesített, sportágában, a vízilabdában pedig minden csúcsra feljutott: játékosként kétszeres gólkirály lett, míg edzőként kevés hozzá hasonló nagyszerű sikereket elérő mester van. Elég, ha csak a szentesi női együttessel nyert 10 bajnoki aranyat és a BEK-győzelmet említjük. Ellátogattunk hozzá, kíváncsiak voltunk arra, hogyan él manapság – csendesen, visszavonultan.

Imre Péter Géza

A busz után taxiba szálltam Szentesen, hogy eljussak Tóth Gyula, a helyi sportlegenda Honvéd utcai otthonába. A sofőrnek nem kellett bemondani a pontos címet, tudta, hová kell menni. Feleségét, Gabriellát, az egyik német sportmárkát 39 éve forgalmazó bolt tulajdonosát is városszerte ismerik. Szóval könnyen célba értem, közben beszélgettünk, Gyula bátyám és a párja pedig már az ajtóban várt.

Baknok, arany. Gabriellával 51 esztendeje alkotnak házaspárt, három gyermekük és hét unokájuk van. 
Fotók: Imre Péter
Gabriellával 51 esztendeje alkotnak házaspárt, három gyermekük és hét unokájuk van. Fotók: Imre Péter

Élet Csendesen

– Visszavonultan, csendesen élek, semmit sem csinálok, csak nézem a tévét

 – a sportot. Nagyon ritkán mozdulok ki itthonról, a testmozgást a szobabicikli jelenti. Erről nem is tudok többet mondani. Ez az egészségemmel is magyarázható, volt két csípőprotézis-műtétem, és korábban kiment a két vállam is. De a sportágamat, a vízilabdát „személyes érintettség” miatt is figyelem: a fiam, Gyula bajnokságot nyert a szentesi ifjúsági női csapattal, az unokám, Csenge a serdülők edzője, nagyon szépen dolgozik a lányokkal – sorolta a 83. életévét szeptember 26-án betöltött Tóth Gyula, és védjegye, a mindig hamiskásan mosolygó, életkedvről árulkodó szem nézett rám. Közben kortyoltam a kávét. 

Vízilabdás família

És sorolhatjuk tovább, fia mindhárom csemetéje kötődik a vízhez és a labdához: Csengét már említettük, a 23 éves Gyula az OB I-es Szegedben szerepel, míg Boglár a szentesi utánpótláscsapatot erősíti. Lányai, az olasz válogatottal Athénban olimpiai bajnok Noémi és a világbajnok Gabriella, vagy ahogy a családban hívják, Hugi utódai is követték a példát, vagyis a 22 éves ikrek, Emanuele és Gabriel, illetve Christian is barátságot kötöttek a vízipólóval, de a 15 éves Giuliano is sportol. 

– Hét unokám közül hat vízilabdázik vagy vízilabdázott. A családomra vagyok a legbüszkébb – összegzett a névsorolvasás után. Ezzel nem lehet vitatkozni, hiszen folytatva a matekot, a Tóth famíliából eddig tízen próbálták ki magukat a sportágban az unokákhoz csatlakoztatva a három gyermeket és természetesen őt magát, Tóth Gyulát. Arra is nagyon büszke, hogy 3 éve az Állatorvostudományi Egyetem díszpolgárának választották – erről az eseményről lapunk is tudósított. 

az egyik német
sportmárkát 39 éve forgalmazó
bolt tulajdonosát is városszerte
ismerik. Szóval könnyen célba
értem, közben beszélgettünk,
Gyula bátyám és a párja pedig
már az ajtóban várt
az egyik német sportmárkát 39 éve forgalmazó bolt tulajdonosát is városszerte ismerik. Szóval könnyen célba értem, közben beszélgettünk, Gyula bátyám és a párja pedig már az ajtóban várt

Szomorúság is akad

A sok igazolás miatt szomorú vagyok, hiszen annak idején, amikor ezüstérmesek lettünk a bajnokságban, a Tatabányáról érkezett kapus, Podhánszky Zoltán kivételével minden játékos szentesi volt. Ez az utánpótlás jelenlegi helyzetéről, állapotáról is árulkodik, de úgy látom, azért van re­mény, hogy több helybeli srác legyen majd a felnőttkeretben. Ha ez bekövetkezik, akkor újra elmegyek az uszodába a meccsekre. Két éve voltam utoljára...

 – mondta. 
Szeretik az országot– Az „olasz” unokák, Emanue­le, Gabriel, Christian és Giuliano mind ragaszkodó, többször látogatnak el hozzánk, szeretik az országot, a szokásokat és az ételeket. Christian szépen beszél magyarul, a ragozásokat is jól használja, Giuliano kicsit már rosszabbul bírja a nyelvet, de ő is szeret itt lenni. Évente egyszer biztosan eljönnek Magyarországra. Most, úgy érzem, az unokáim a legfontosabbak számomra – közölte. 

Kettesben Békéscsabán

Feleségével, Gabriellával több mint fél évszázada kötötték össze az életüket, pár napja múltak 51 éves házasok. Azonban, hogy ne otthon töltsék a karácsonyt, most fordult elő először. Vidéken, egy békéscsabai wellnesshotelben töltötték az ünnepeket, a gyerekektől kapták ajándékba a háromnapos pihenést. Nagyon jól érezték magukat – árulták el. 

– Két éve sokan voltunk karácsonykor, de nem maradunk egyedül, szinte naponta beszélünk, tartjuk a kapcsolatot mindenkivel – Gyula fiam itt él Szentesen, őt sűrűbben látjuk –, és közvetlenül az ünnep után, 27-én és 28-án Christian és a barátnője jött el hozzánk. Marhapörkölttel, galuskával és palacsintával vártuk. Mindkettőt imádják mind a négyen, hiszen csak magyar gyerekek... – mesélte. Megemlítette, mindenki kapott tőlük meglepetést és ajándékot, valami apróságot: – Nem az számít, mekkora és mennyibe kerül, hanem a figyelmesség, soha nem érdekelt, mit kapok, hanem az, mit adok – fogalmazott. 

– A karácsony mindig iz­­galmas és szép volt nálunk, előfordult többször, hogy az öreg Gyula díszként elrejtett a fenyőn gyűrűt vagy pen­drive-ot, jó volt keresni és megtalálni – idézte fel a korábbi ünnepeket Gabriella. 

Öregít a szilveszter

– A karácsonyt kedveljük, mert a szeretetről szól. A szilvesztert nem, mert azt jelzi, egy évvel ismét idősebbek lettünk. Sajnos már azon is túl vagyunk – állapította meg Gyula bácsi. Még hozzátette: jó felidézni eddigi életüket, a sztorikat, történeteket, az ünnepeket, hogy mi minden történt velük az évek során, és „amikor meséltünk, a gyerekek tátott szájjal figyeltek és hallgattak minket”. 

Ezt most már nem egészen így éljük meg, de azt reméljük, hogy élünk még pár esztendőt. Ugye, fater? 

– fordult búcsúzásomkor a férjéhez Gabriella. A válasz, a már említett hamiskás mosolyú és életkedvről árulko­­dó szemmel, bólintás volt. 

A játékos
Tóth Gyula Budapesten született 1940. szeptember 26-án. Édesapja amatőr bokszoló volt, és már 4 éves korától vitte magával a fiát futball- és egyéb mérkőzésekre vasárnap délelőtt, majd ebéd után ismét. 12 évesen egy Téli-kupa vízilabdatornára mentek el, ott tetszett meg neki a sportág. A Csepelben kezdte vizes sportpályafutását, 18 évesen már a felnőttcsapatban szerepelt, majd jött a katonaság, utána bekerült az állatorvosi egyetemre, és megszerezte az edzői képesítést is. Már 24 évesen kapott tréneri feladatokat Brandy Jánostól, a Honvéd akkori mesterétől. A Csepel, a Fradi és a Honvéd után 32 évesen került Szentesre – a felkínált állatorvosi állásnak köszönhetően –, és centerként még 5 évig játszott az OB I.-be feljutott csapatban. 
Az edző
Játékos-pályafutása után edzősködni kezdett, és 2 év kemény munka, valamint némi erősítés után sikerült megnyerni a Magyar Népköztársasági Kupát, a mostani Magyar Kupa elődjét a Szegeddel szemben, majd bejutottak a KEK négyes döntőjébe. Közben megalakult a női csapat, amely az első időkben kizárólag helyi lányokból verbuválódott – a női vízilabdában is volt fantázia. De ahhoz, hogy létezhessenek, Tóth Gyulának kellett össze­szednie rá a pénzt. Az eredmények nem maradtak el: 10 bajnoki arany és BEK-győzelem. Emellett a női válogatottal szövetségi kapitányként megnyerte a szakág első magyar világbajnokságát 1994-ben a római vébén, előtte, 1991-ben az első Európa-bajnoki címet is Athénban. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában