Napszínes

2024.01.23. 21:30

Zúzmarába öltözött a Maros-part

Szabó Imre

Varázslatos, mesebeli látvány a Maros-parton. Fotó: Balla Tihamér

A Körös-Maros Nemzeti Park területén kanyargó, szigetekkel szabdalt, idős erdőkkel szegélyezett Maros a Dél-Alföld egyik legvadregényesebb folyója. Azokon a napokon, amikor a part menti növényzetet zúzmara fedi, csodálatos látványt nyújt az itteni természet – hívja fel a figyelmet a nemzeti park honlapja. Januárban volt néhány ilyen nap: reggel még ködös volt az időjárás, de később kisütött a nap, és ragyogó látványt nyújtott, ahogyan a milliónyi jégkristály csillogott. Sajnos ez nem sokáig tartott, de akinek ekkor sikerült kijutnia a Maros-ártérbe, az szép élményekkel gazdagodott. A tél végéig ráadásul még jó néhányszor előfordulhat ez.

Fotó: Balla Tihamer

A zúzmara képződéséhez elsősorban az kell, hogy 0 Celsius-fok alatti hideg legyen, mert így a tereptárgyak, növények felülete is fagypont alatti hőmérsékletű lesz. Ha ilyenkor érkezik egy melegebb és páradúsabb légtömeg, akkor enyhe szél mellett a tereptárgyak szél felőli oldalán a levegőből kicsapódik és a tárgyakra hosszú jégkristályok formájában rátapad a pára. Ideális esetben ez akár több centi vastagon is borítja a növényzetet, a fák ágait – olyan hatást keltve, mintha vastag hótakaró lepné be a tájat.

Fotó: Balla Tihamer

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában