Helyi életstílus

2024.04.13. 14:45

A tavaszi fáradtság ellenszere

Fáradtság, nyugtalanság, általános rossz közérzet, aluszékonyság – ezek mind a tél végi időszak jellemző tünetei. Bizonyos szintig természetes az ilyenkor jelentkező kimerültség, de előfordulhat, hogy már a mindennapi tevékenységekben is akadályozza az embert. Tegyen a tavaszi fáradtság ellen!

Nánai Márta

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

A tavaszi fáradtság, a tél végi depresszió gyakoribb azokban az országokban, ahol rövidebbek a nappalok, és a nők körében gyakrabban fordul elő, mint a férfiaknál. Az oka a fényhiány.

A fény- és D-vitamin-hiány a ludas

A fény ugyanis életfunkcióink alapvető szabályozója, befolyásolva a testhőmérsékletet és a hormonszinteket. Fényhiány okozza a belső biológiai óránk felborulását, a melatonin- és szerotoninhormonok csökkenését. Ezek a hormonok felelősek a kedélyállapotért és a helyes alvási ciklus kialakításáért.

Nem bizonyított, de egyes tanulmányok szerint összefüggés fedezhető fel az alacsony D-vitamin-szint és a rosszkedv között, és mint tudjuk, ez a vitamin napfény hatására termelődik a bőrben. A sötétség enyhítésének leghatásosabb módszere a hiányzó fény pótlása. Ez megoldható mesterséges fényterápiával, de természetes gyógymódként a szabadtéri mozgás is remek.

Sport a szabadban

A természetben végzett sportolás a lélekre jótékonyan hat: a táj szépsége, a színek, a napfény mind-mind jókedvre derít. A szabadban végzett sport élénkíti a vérkeringést, fokozza bizonyos hormonok – például a szerotonin – termelődését, beindítja a szervezet „fűtőberendezését”, a napfény serkenti a bőrben a D-vitamin-szintézist. A kocogás, kirándulás mozgósítja a zsírraktárakat, segíti a fogyást vagy az optimális testsúly megtartását. Fizikai aktivitás közben javul a tápanyagok hasznosulása, gyorsulnak az anyagcsere-folyamatok, javul az alvás minősége. A mozgás kiváló stresszoldó és önbizalom-növelő hatású.

Táplálkozás és sport

Mozgás előtt 1-2 órával fogyasszon tápanyagokban gazdag, laktató, de az emésztőrendszert nem terhelő ételeket. Egyen teljes kiőrlésű termékeket, fehérjeforrásként sovány húsokat és tejtermékeket, ómega-3 zsírsavakban gazdag tengeri halakat fogyasszon. Mindezt egészítse ki zöldségekkel, gyümölcsökkel, melyekkel hosszú időn keresztül biztosíthatja a jóllakottság érzését. A szervezet folyadékigénye a hidegebb időben sem csökken, sportolás közben ügyelni kell a pótlásra, hogy a kiszáradást elkerüljük. Igyon elegendő vizet, a mozgás befejezése után pedig leves, gyümölcsös, tejes turmix elfogyasztása segíthet a folyadékveszteség és az energia pótlásában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában