PR cikk

2021.07.12. 10:38

A pandémia ellenére dübörög a szegedi ingatlanpiac

Szegeden az ingatlanárak 2014-óta folyamatosan emelkedő tendenciát mutatnak, amit a koronavírus járvány sem tudott lényegesen megtörni. A júniusban tapasztalt ingatlan keresési kedv csökkenés is alig éreztette a hatását Szegeden.

delmagyar.hu

Reál négyzetméterárak alakulása Szegeden

Szegeden 2014 óta szinte folyamatosan emelkedtek a négyzetméterárak. 2020-ban volt egy kis megtorpanás és árcsökkenés, de 2021-ben tovább folytatódott a korábbi tendencia.

Érdekesség, hogy az eladó szegedi családiházak árainál nem volt tapasztalható a 2020-as évben árcsökkenés. Ellenben a téglalakásoknál sokkal nagyobb volt az árcsökkenés 2020-ban, mint a panellakásoknál.

Érdekes még, hogy a szegedi lakások átlag négyzetméterára már majdnem eléri a budapesti eladó lakások átlag négyzetméterárának a 62%-át.

Ingatlanok iránti kereslet változása

2021 januárjában az ingatlanok iránti érdeklődés sokkal nagyobb volt, mint az előző év januárjában. Ebben valószínűleg komoly szerepe volt a 2020-ban bejelentett, majd idéntől bevezetett otthonfelújítási támogatásnak is.

Ennek a másik oka vélhetőleg az lehet, hogy 2021 januárjától a kormány kibővítette azoknak a településeknek a listáját, ahol a Falusi Családi Otthonteremtési Kedvezmény igénybe vehető ingatlan vásárlásra és/vagy felújításra. Közel 200-zal nőtt a települések száma, ahol igénybe vehető a Falusi CSOK.

Az ingatlan keresési kedv zuhanása különböző mértékben volt tapasztalható az országon belül. A statisztikában megyei bontásban is meg lehet nézni az adatokat. Az adatok javát természetesen a megyeszékhelyek adatai adják.

2021 június első 3 hetében Veszprém megyében a csúcson volt az ingatlanok iránti kereslet, de Csongrád-Csanád megyében az országos átlagnál jóval magasabb keresletet tapasztalhattak az ingatlanpiac szereplői.

Az ingatlanok iránti érdeklődés statisztikai adatai a Google keresési statisztikái alapján készültek, nem egyetlen ingatlan hirdetési portál adatai alapján, így nagy valószínűséggel a lehető legpontosabban mutatják az ingatlanok iránti keresletet.

Mi a helyzet a szegedi albérletárakkal?

A szegedi albérletek ára 2019 nyarán értek a csúcsra. Onnantól kezdve 2021 februárjáig folyamatos árcsökkenés volt tapasztalható. A mélyponton 14%-al került kevesebbe a szegedi albérletek négyzetmétere, mint 2019 júniusában.

2021 márciusától hirtelen elindult felfelé az albérletek négyzetméter ára Szegeden. 2021 májusában már a 2019-es korábbi csúcsnál 5%-al magasabbak voltak az albérletárak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában