Ásotthalom

2023.08.03. 11:22

Forgalmas külterületi utak újulnak meg

Évtizedek óta vártak rá, most végre eljutottak a tervezési fázisba az ásotthalmiak a Gátsori és a Kissori út felújítása kapcsán. Többszöri próbálkozás után ugyanis most pozitív elbírálást kaptak a minisztériumtól, így a fejlesztés járható utakat hozhat 2024 a tanyavilág lakóinak.

Kiss Anna

Járható utakat kapnak a tanyavilágban élők. Fotó: Kiss Anna

Két jelentős, a határtérségben kiemelten forgalmas külterületi útszakasz újulhat meg. Az ásotthalmi határátkelőhely felé vezető Kissori út, valamint a Kelebia felé vezető Gátsori út megújításáról csütörtökön Toroczkai László országgyűlési képviselő, a település volt polgármestere és Papp Renáta, Ásotthalom polgármestere tartott sajtótájékoztatót.

Fotó: Kiss Anna

Előbbi arról beszélt, hogy polgármestersége alatt sikerült a Kissori út határátkelő felé vezető szakaszát megújítani, és folyamatosan azon dolgozott, hogy a Mórahalom felé vezető szakasz is járhatóvá váljon, valamint a Gátsori út is új burkolatot kapjon, azonban egészen eddig nem volt lehetőség a fejlesztés elvégzésére.

Toroczkai László közölte, az Építési és Közlekedési Minisztériumot többször megkeresték az igényükkel, pozitív választ viszont csak most kaptak, így kezdődhetett el a beruházások tervezése. Elmondta, mindkét útszakasz jelentős terhelést kapott az elmúlt években az illegális migráció, valamint a megnyitott határátkelőhely miatt is. Megjegyezte, az ásotthalmi átkelő mára a második legnagyobb forgalmat bonyolító átkelőhely lett a röszkei után.

Papp Renáta arról beszélt, hogy évtizedek óta várt előrelépés a mostani, hiszen 1994-95 óta nem történt jelentősebb fejlesztés a két útszakaszon, csak kátyúzások voltak. Hozzátette, ha valami elég fontos az önkormányzat számára, akkor megtalálják a lehetőségekhez vezető utat, a mostani pozitív elbírálás annak is köszönhető, hogy erős politikai képviselete van a Parlamentben a településnek Toroczkai László révén. 

Fotó: Kiss Anna

A településvezető tájékoztatott, összesen 13,76 kilométernyi utat újítanak meg. Ebből 4,48 kilométer a Kissori út, amelynek a határszakasztól a település közigazgatási határáig tartó szakasza válik járhatóbbá. A Gátsori út több tulajdonú, most a Magyar Közúthoz Nzrt.-hez tartozó 7,8 kilométeres szakasz és az önkormányzat tulajdonában lévő 1,4 kilométeres rész kap új burkolatot. Egyelőre a tervezés zajlik, amely a Közút jelzése szerint az év végéig tart majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában