Helyi gazdaság

2023.08.18. 13:57

Nehezen tér észhez a turizmus Csongrád-Csanádban

Bár a koronavírus-járvány után kezdtek jóra fordulni a dolgok, de később a világgazdasági helyzet nem alakult jól, majd jöttek az elhibázott brüsszeli szankciók. Mindezek okozhatták azt, hogy a turisztikai szálláshelyek vendégéjszakában mért forgalma a vármegyék többségéhez hasonlóan nálunk is elmaradt az előző év azonos időszakától, pontosan 2 százalékkal.

Suki Zoltán

Korábban mozdulni sem lehetett a Kárász utcán, most pedig előfordul, hogy szinte üres. Fotó: Gémes Sándor

Ha valaki 2020, vagyis a koronavírus-járvány előtt akart ebédelni egyet a szegedi Kárász utca valamelyik éttermének a teraszán, igyekeznie kellett, sőt, könnyen előfordulhatott, hogy nem kapott helyet. A vírusos időszak után a Központi Statisztikai Hivatal szerint Csongrád-Csanád vármegyében is fellendült a turizmus, de a világgazdasági helyzet ismét kedvezőtlenül hatott rá. Maj jött az ukrajnai háború, és azzal együtt az elhibázott brüsszeli szankciók. Így fordulhatott elő, hogy a 2023-i I. negyedévében a turisztikai szálláshelyek vendégéjszakában mért forgalma a vármegyék többségéhez hasonlóan elmaradt az előző év azonos időszakitól. Csongrád-Csanádban pontosan 2 százalékkal

A kereskedelmi szálláshelyeken februártól, a magán- és egyéb szálláshelyeken pedig márciusban csökkent a vendégéjszakák száma. Előbbi szállástípusokban az első negyedévi forgalom 124 ezer éjszaka volt, ami 3,8 százalékkal kisebb, mint tavaly, utóbbiakban pedig 45 ezer éjszakát töltöttek, ami viszont 3 százalékkal több volt, mint egy évvel korábban.

A vármegye turisztikai szálláshelyein eltöltött vendégéjszakák többségét (több mint hattizedét) a Szegedi járásban regisztrálták, itt 1,2 százalékkal csökkent a forgalom a tavalyi I. negyedévéhez képest. A forgalomban szintén jelentős szeletet képviselő mórahalmi járásban viszont 9,8 százalékos növekedést mértek.

A vendégéjszakák csaknem hattizedét belföldi vendégek töltötték el a turisztikai szálláshelyeken. Az általuk eltöltött éjszakák száma 9,6 százalékkal csökkent, a külföldi vendég-éjszakáké 10 százalékkal nőtt. A külföldről a legtöbben Szerbiából és Romániából érkeztek.

A működési költségek emelkedése és a vendégforgalom kedvezőtlen alakulása több turisztikai szálláshelyet bezárásra vagy a tevékenysége felfüggesztésére kényszerített. 2023 márciusában a hónap egy részében vagy egészében nyitva tartó kereskedelmi szálláshelyek száma hattal volt kevesebb volt, mint egy évvel korábban, amikor 78 ilyen volt a vármegyében.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában