A cégcsoport vásárhelyi gyárában az elmúlt években 5,3 milliárd forintnyi fejlesztést hajtottak végre

2023.09.14. 16:02

275 éves a Villeroy & Boch - Galéria

Fennállásának 275. évfordulóját ünnepli a Villeroy & Boch cég, amelynek legnagyobb szanitergyára Hódmezővásárhelyen található. Az évfordulóról az alföldi porcelán városában csütörtökön emlékeztek meg.

Kovács Erika

A vásárhelyi porcelángyárban robotok könnyítik meg a munkát. Fotó: Török János

A cég története 1748-ban kezdődött, amikor Francois Boch, királyi ágyúgolyó-készítő fazekasműhelyt nyitott Audun-le-Tiche-ben. A család 1809-ben Mettlachban vásárolt meg egy épületet, amelyet a korát megelőző, modern gyárrá alakítottak. 1836-ban Jean-Francois Boch és Nicolas Villeroy, kereskedelmi partnerek és barátok, egyesítették erőiket. Néhány évvel később gyerekeik egymásba szerettek és összeházasodtak. A Villeroy & Boch kezdetben porcelánedényeket gyártott, később csempék és fürdőszobai termékek is bekerültek a kínálatukba.

A cégnek Európában 13 gyára van, 125 országban értékesítik termékeiket. A nagy múltú Alföldi Porcelángyár 1992-ben került a Villeroy & Boch tulajdonába. 

A csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott, a vásárhelyi gyárban az elmúlt években több mint 14 millió euró, azaz 5,3 milliárd forintnyi fejlesztést hajtottak végre. A kerámiavécék így most már az egyik legkorszerűbb, magasnyomású technológiával is készülnek, szárítógépeket is munkába állítottak és napelemparkokat is telepítettek.

A magasnyomású WC-öntő gépek telepítésével részben a hagyományos, gipszes öntést váltottuk ki. Robotok telepítésével bővült a porcelángyár mázolási kapacitása is. A fejlesztéseknek köszönhetően csökkent a munkatársak fizikai terhelése, hatékonyabbá vált a termelés

 – mondta a sajtótájékoztatón Georg Lörz, a Villeroy & Boch AG fürdőszoba és wellness üzletágának igazgatója. Kiemelte, világszerte, így Magyarországon is rendre hallani olyan híreszteléseket, hogy az automatizáció, a robotok elveszik az emberek munkáját, amit téves megközelítésnek nevezett. A robotok nem elveszik, hanem megkönnyítik a dolgozók munkáját. A vásárhelyi gyárban egyébként több mint 750 embert foglalkoztatnak.

A beruházások révén környezetbarátabbá vált a vásárhelyi gyár, évente 800 tonnával mérséklődött a szén-dioxid kibocsátása.

A sajtótájékoztató után a Kossuth téren nyitották meg a Villeroy & Boch 275 éves múltját bemutató kiállítást, majd gyárlátogatáson mutatták be a sajtó képviselőinek az elmúlt évek fejlesztéseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában