Helyi gazdaság

2023.11.08. 14:28

Befogadóbbá teszik a munkáltatókat vármegyénkben is – Galéria

Kölcsönös előnyök származnak a megváltozott munkaképességű személyek és a profitorientált cégek kapcsolatának. Erről szólt a szerdai nap az Agórában, ahol sok-sok jó tanácsot kaptak a munkáltatók.

Kiss Anna

Princzné Ördögh Katalin azt hangsúlyozta, hogy kérjenek segítséget a munkáltatók. Fotó: Karnok Csaba

Befogadóvá teszik a térség vállalkozóit a JEDI projekt részeként. Szerdán a Szent-Györgyi Albert Agórában gyűltek össze a foglalkoztatók azért, hogy megtudják, miként tudnak hátrányos helyzetű, megváltozott munkaképességű személyeket foglalkoztatni. Princzné Ördögh Katalin, a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara Humán Klubjának szakmai vezetője elmondta, csak a szándék kérdése, hogy mit dolgozik a megváltozott munkaképességű személy, hogy megtalálja-e a munka világában azt, amit szeretne, akár kéz és láb nélkül is.

Azonban a szakember szerint a munkáltatóknak fontos lenne jelezniük, hogy mire van igényük, valamint azt is, ha segítségre van szükségük a hátrányos helyzetű személyek foglalkoztatásában, hiszen a kamarai klubban mindenre találnak megoldást. Arra kérte a jelenlévőket, hogy ne essenek át a ló túlsó oldalára munkáltatóként, hanem keressenek közös megoldásokat, mert ők is és a munkavállalók is "lovagolni" szeretnének.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy nem csak a mozgássérültek tartoznak a megváltozott munkaképességűek közé, ezért érdemes a munkáltatóknak áttekinteniük a listát és a hatályos jogszabályokat. Beszélt arról is, fontos a cégeknek tenniük azért, hogy a dolgozóik boldogok legyenek a munkahelyükön is, hiszen úgy legalább 35 százalékkal jobb teljesítményt nyújtanak.

A rendezvényen Bojtörő Botond, a Prohuman projektvezetője arról beszélt, hogy cégük több mint 400 hátrányos helyzetű személyt alkalmaz, de partnereiknél is egyre több megváltozott munkaképességű ember van. Elmondta, a saját állományukban lévők nyomdában dolgoznak, call center, IT és varrodai tevékenységet végeznek, valamint minden irodájukban van egy személy, aki adminisztrációs támogatást nyújt. De a cég közösségi médiában való megjelenését is segítik a hátrányos helyzetű munkavállalók. A vállalatnak egyébként minden épülete akadálymentesített, továbbá rugalmas beosztásban dolgoznak az érintettek, akik mellett mentor is tevékenykedik, hogy segítse a betanulásukat és a beilleszkedésüket.

Tehát ilyen hasznos tanácsokról és jó példákról volt szó a JEDI eseményén, amelynek délután része volt egy workshop is, amelynek célja a vállalkozások érzékenyítése volt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában