Helyi gazdaság

2023.12.22. 10:15

Több ezer munkahelyet hoz Szegedre a BYD

Szegeden építi meg legújabb gyárát a világ egyik legnagyobb elektromos autó gyártója, a kínai BYD. Erről Mihálffy Béla országgyűlési képviselő beszélt sajtótájékoztatóján a városban. Ezzel Magyarország egyik legnagyobb ipari beruházása valósulhat meg a közeljövőben. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig arról számolt be, hogy a globálisan idén minden negyedik elektromos autót a BYD adta el.

Suki Zoltán

Örömhír a szegedieknek, hogy egy hosszas várakozás, találgatás után és alapos előkészítő munka eredményeként egy gigaberuházás érkezik Szegedre. Ugyanis a BYD kínai autógyártó cég úgy döntött, hogy az új elektromos autógyárát Szegeden építi meg 

– jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Mihálffy Béla. Az országgyűlési képviselő szerint a beruházás hatalmas lehetőség, és évtizedekre meghatározhatja Szegednek és a térségének a jövőjét. 

Mihálffy Béla, és Szijjártó Péter a BYD kínai gyárában. Fotó: DM

Túlzás nélkül elmondhatom, hogy ez egy történelmi lehetőség és 100 évente egyszer adódik egy ilyen egy város számára

 – tette hozzá a politikus, aki azt is elmondta, hogy a beruházás megvalósításával a kormánnyal együttműködve Szeged városa is a magyar gazdasági növekedés sikertörténetévé válhat.

A külgazdasági és külügyminiszter pedig közleményében írt a beruházásról lapunknak. Szijjártó Péter közölte, hogy a BYD gyár a magyar gazdaságtörténet egyik legjelentősebb beruházása lesz, amelynek nyomán több ezer új munkahely jön létre. A tárcavezető elmondta, hogy a globálisan idén minden negyedik elektromos autót eladó vállalat a világpiaci sikerei nyomán újabb gyárakat épít, és így Európában is sokáig helyszínt keresett ehhez.

A cég igazgatósága pedig végül a Nemzeti Befektetési Ügynökséggel lefolytatott 224 tárgyalási fordulót követően úgy döntött, hogy Szegeden építi fel első üzemét a kontinensen, amely hazánkban immár a hatodik autógyár lesz 

– tájékoztatott a miniszter. Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy az idén szeptemberig több mint 20 ezer milliárd forintnyi bevételt regisztráló, nagyjából 630 ezer főnek munkát adó BYD nem akkumulátorokat, hanem elektromos autókat gyárt majd Magyarországon, és ennek köszönhetően több ezer új munkahely jön létre. Majd arra is kitért, hogy a kormány pénzügyi támogatást nyújt a beruházáshoz, viszont ennek mértéket csak az Európai Bizottság jóváhagyása után hozzák majd nyilvánosságra. Szijjártó Péter közölte, hogy mindez tovább erősíti a magyar gazdaság pozícióit, a hosszú távú gazdasági növekedés alapjait, egyúttal pedig hazánk szerepét is a globális elektromos autóipari átállásban. 

Mihálffv Béla Szeged karácsonyfája alá helyezett karácsonyi ajándékként jelentette be, hogy a BYD a napfény városát választotta. Fotó: Gémes Sándor

A miniszter közleményében kiemelte, hogy Magyarország vezető szerepet játszik a technológiai forradalomban, valamint köszönetet mondott képviselőtársainak, a szegedi városvezetésnek és a Nemzeti Befektetési Ügynökségnél dolgozó kollégáinak az együttműködésért.

A szegedi önkormányzat pedig azt közölte, hogy a dinamikusan fejlődő világcég Szegeden, a város határában lévő körülbelül 300 hektáros ipari parkban, az ELI-ALPS lézeres kutatóintézet és a Science Park szomszédságában építi fel az elektromosautó-gyárát.
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában