Az önkormányzat a közvilágítáás felújítását tervezi

2024.02.14. 09:30

Maroslelén sem akarnak sötétben botorkálni

Több vidéki településen jelent problémát, hogy a közvilágítás elavult: régi típusú izzókkal működik, amelyeknek gyenge a fényereje, ráadásul sokat fogyasztanak. Maroslelén még csak most tervezik a felújítást, Kiszomboron viszont már végeztek is vele – több tízmillós beruházásokról van szó.

Szabó Imre

– Nálunk is gyakoriak a panaszok az utcai világításra 

– erősítette meg érdeklődésünkre Drimba Tibor, Maroslele polgármestere. Az itteni rendszerről ugyancsak elmondható, ami nagyon sok kistelepülésre igaz: az oszlopokon lévő lámpatestek felett eljárt az idő, fényük nem elég erős, működtetésük ráadásul nagyon sok áramot emészt fel. A faluban a közvilágítás éves számlája 19 millió forintra rúg. A község első embere hozzátette, az összeget teljes egészében finanszírozza az állam – a korszerűsítés azonban ennek ellenére is időszerű.

 

Maroslelén jelenleg összesen 357 lámpatest üzemel éjszakánként. A közvilágítás teljes körű felújítását most tervezi az önkormányzat. A szükséges kiadások felmérésére szakembereket kértek fel, akik azt is számításba vették, hogy néhol sűríteni kell a lámpákat. Becslésük szerint a beruházás teljes költsége 60-70 millió forint lehet. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a régi izzókat LED-lámpákra cserélik, amelyek remélhetőleg olcsóbban és a mostanában jellemző gyakori meghibásodások nélkül működnek. – Úgy gondoljuk, ma már teljesen jogos az az elvárás, hogy sötét utcák ne maradjanak a faluban – hangsúlyozza a polgármester.

Azt, hogy a beruházás mikor indulhat, egyelőre nem lehet tudni. Drimba azt mondta, ennyi pénzt saját erőből az önkormányzat nem tud előteremteni, mindenképp központi támogatásra lesz hozzá szükség. Jelenleg nincs ilyen jellegű pályázati kiírás, de keresik azokat a forrásokat, melyekből finanszírozhatnák a fejlesztést. – Abban bízunk, hogy például a Területi Operatív Program idei pályázatai között lesz erre vonatkozó – reménykedett a falu első embere.

Kiszomboron már megoldották

Kiszomboron már most gazdaságosabban működik a település közvilágítási rendszere, miután energiatakarékos LED-es fényforrásokkal váltották le az elavult világítótesteket a faluban – tájékoztatta a Délmagyarországot Szirbik Imre polgármester. A cserét 431 lámpatesten kellett elvégezni, a beruházás bruttó 58 millió forintba került. A falu első embere megjegyezte: az új rendszer azért is spórol az energiával, mert pirkadatkor már kevésbé erős fényt ad. A munkával párhuzamosan felmérték azt is, amely utcákban, tereken van szükség további lámpák kihelyezésére, mert ott este sötét van. Ennek eredményeként 31 villanyoszlopra szereltek fel új lámpatesteket. Erre 4 és fél millió forintot kellett költeni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában