Makó

2024.03.08. 19:30

Indul a Petőfi park megújulása

Továbbra sincs központi pályázati támogatás a makói Petőfi park teljes körű felújítására, évről évre, lépésenként haladva viszont mégis megszépülhet. A munka idén tavasszal indul.

Szabó Imre

Rossz időben csöndes a makói Petőfi park, de napsültésben valósággal nyüzsögnek itt a felnőttek, a gyerekek. Fotó: Szabó Imre

 Nem adtuk fel a terveket, csak részletekben valósítjuk meg

 – mondta a Petőfi park rekonstrukciójáról Kovács Sándor (Fidesz-KDNP), az érintett körzet önkormányzati képviselője annak kapcsán, hogy a nagy ívű elképzelést egy éve vázolta fel a Délmagyarországnak. 

Fotó: Szabó Imre

A nagyjából százesztendős park helyén valaha temető volt, később a püspöki palota zárt kertjeként funkcionált – a nagyközönség előtt a múlt század húszas éveiben nyílt meg. Most van ott játszótér, futópálya és vendéglő is, utóbbi szabadtéri étkezője a város egyetlen köztéri dísztavának partján. Rendkívül népszerű pihenőhely.

A teljes megújulásra azért kell még mindig várni, mert továbbra sincs központi pályázat a beruházás támogatására. Az önkormányzat saját költségén azonban tavasszal elkezdődik a munka, az első lépés.

Fotó: Szabó Imre

A halastó korábbi felújítása után most rendbe hozzák a játékokat, a park köré új növényekből telepítenek sövényt, amihez öntözőrendszer is kiépül, és végre lesz állandó, kulturált nyilvános mosdó is

 – mondta Kovács.

Felállítják azt a turulszobrot is, amit a trianoni centenárium alkalmával a koronavírus-járvány miatt nem tudtak. A Zsolnay porcelángyárban készült alkotás nem a szobor helyett akkoriban létesített Nagy-Magyarország alakú virágágyás helyére kerül, az megmarad. Annak közelében, a járda túloldalán helyezik majd egy befüvesített dombra – az avatás május végén várható.

Fotó: Szabó Imre

A szobor egyébként szóba került a legutóbbi testületi ülésen is. Mucsi Tamás (DK) a költségvetés vitájában azt javasolta, a Petőfi parkban felállítandó turulra szánt 16 milliót csoportosítsák át más célra. A képviselőt Farkas Éva Erzsébet felvilágosította: ez az összeg nem a szoborállítás, hanem a teljes park megújításának költsége. Ennek csaknem felét egyébként az illemhely létesítése teszi ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában