Csongrád-Csanád megye

2022.09.30. 16:40

Ellenőrizték a megyei vasúti átjárókat a rendőrök - Galéria

Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség a héten a vasúti biztonság érdekében. Erre most komoly szükség is van, mert rengeteg súlyos vonatbaleset történt ebben az évben. Csongrád-Csanád megyében idáig három, az egyikben öten vesztették életüket.

Suki Zoltán

Fotó: Sandor Judit

Szinte mindegyik vasúti átjáróban ellenőriztek a rendőrök a héten az országban, hogy lehetőség szerint megelőzzék a vasúti baleseteket. A Csongrád-Csanád Megyei rendőr-főkapitányság munkatársai is végigjárták a megyei átjárókat. Ez most azért is kiemelt feladat, mert szinte nem múlt el olyan hét az évben mostanáig, amelyikben nem történt valamilyen vasúti baleset. A MÁV Zrt. Kommunikációs igazgatósága lapunkkal azt közölte, hogy Csongrád-Csanád megyében idén három baleset történt vasúti átjáróban. A március 19-én Szentes-Szegvár közötti és a július 22-én Makó-Szőreg közötti balesetekben senki sem sérült meg. Április 5-én Mindszent közelében viszont öten meghaltak és ketten súlyosan megsérültek.

Korábban megírtuk, hogy a település déli határában, a Dózsa-telep felé vezető vasúti átjáróban hajtott a sínekre egy utasokat szállító kisteherautó és összeütközött a vonattal. Az ütközés olyan erős volt, hogy a vonat kisiklott, és 100 méterre a vasúti átjárótól beleborult az árokba. A motorvonat majdnem merőlegesen állt a sínekre. Több mint 20 tűzoltót riasztottak a helyszínre, akik azonnal megkezdték a mentést. A motorvonatból 8 embert segítettek ki biztonságban. Az már korábban tisztázódott, hogy a fénysorompó jól működöt, pirosan villogott, amikor az autó a sínekre hajtott. A vasúti átjárót azóta egy félsorompóval is felszerelte a MÁV.

Az Országos Rendőr-főkapitányság korábban azt közölte, hogy a magyar rendőrség egy nemzetközi műveletben vesz részt, a RAILPOL (Vasúti Rendőrségek Európai Szervezete) által koordinált hatodik akcióban. Hozzátették, hogy az Európai Unió kiemelten kezeli a vasúti közlekedés biztonságát. A mostani akció célja, hogy megelőzzék a vasúti átjárón áthaladás szabályainak megsértését, illetve a vasúti jelzőberendezések, és az utasok tájékoztatására szolgáló eszközök megrongálását. Az ellenőrzéssel szeretnék megelőzni azt is, hogy az utasok a mozgó vonatokra szálljanak fel, illetve le. Közben az akcióval egy időben az iskolákban a vasúti közlekedés biztonságával foglalkozó előadásokkal hívták fel a figyelmet a vasúti közlekedés veszélyeire.

Magyarországon idén összesen 76 vasúti baleset történt, amelyek 31 áldozatot követeltek. A halálos áldozatok száma szeptember végén csaknem kétszer annyi volt, mint tavaly egész évben.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában