Három ember halt meg lakástűzben

Három ember vesztette életét lakástűben tavaly Csongrád-Csanád vármegyében. Összesen huszonhárommal volt több ilyen tűzeset 2022-ben, mint egy évvel korábban. Az országos adatok is rémisztőek.

Suki Zoltán

Fotó: Karnok Csaba

Összesen 268 lakásban volt tűz Csongrád-Csanád vármegyében tavaly, ami 23-mal több, mint 2021-ben, ez 10 százalékos emelkedést jelent – mondta a Délmagyarországnak a Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Molnár Krisztina azt is elmondta, hogy a lakástüzekben Csongrád-Csanád vármegyében három ember vesztette életét, míg 2021-ben egy ember halt meg emiatt. Harmincöt ember sérült meg, ez viszont 17 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Többségük füstmérgezést szenvedett A lakástüzek eloltásához összesen 531 tűzoltóautót riasztottak, a tűzoltóknak 156 órára volt szükségük az oltáshoz. A leghosszabb beavatkozás hat órán keresztül tartott.

Az egyik legnagyobb tűz rögtön az év elején, januárban történt Szegeden, a Hunyadi téren. Gázrobbanás volt egy családi házban, amely teljesen megsemmisült a nagy erejű robbanás és a tűz miatt. Májusban pedig egy tiszaszigeti családi ház égett teljes terjedelmében, itt is több mint öt órán át küzdöttek a lángokkal az egységek. Egy szegedi családi ház oltása szintén több órán át tartott, ott a tetőn elhelyezett napelemes rendszer is lángolt, ami nehezítette az oltást.

A szóvivő szerint 35 esetben panelház valamelyik lakásában keletkezett tűz, ez 9 százalékkal több, mint 2021-ben. Összesen 13 alkalommal a kéményből indult ki a tűz, ami kettővel kevesebb a korábbi év kéménytüzeihez képest. 10 kigyulladt épületben gázpalackok is voltak, amelyek szintén nehezítették az oltást.

Rossz hír, hogy csak kevés olyan ház volt, amelyikben lett volna füstérzékelő, pedig ezek a készülékek már a tűz kezdetekor megbízhatóan jeleznek. Azt pedig már Mukics Dánieltől, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjétől tudtuk meg, hogy az országban tavaly 92 ember halt meg lakástűzben, 19 pedig szén-monoxid-mérgezésben. Átlagosan négynaponta szedett áldozatot a tűz.


 

KÉPALÁ: Mentőhelikoptert is riasztottak a Hunyadi téri tűzhöz. Archív fotó: Karnok Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában