237 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Mórahalom, Szeged és Ruzsa közigazgatási területén

Az elmúlt nap eseményei számokban.

delmagyar.hu

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2023. július 7-én 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 263 határsértőt tartóztattak fel és 80 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Bács-Kiskun vármegyében a járőrök egy esetben 5 határsértőt tartóztattak fel Kecskemét és Hercegszántó-Hóduna közigazgatási területén.

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 8 esetben összesen 237 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Mórahalom, Szeged és Ruzsa közigazgatási területén.

Győr-Moson-Sopron vármegyében, Hegyeshalomon 8 fő, Rajkán 11 fő, Győrben 1 fő; Pest vármegyében, Ócsán 1 fő határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során szír, török, afgán és iraki állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában a rendőrök Csongrád-Csanád vármegyében 4 esetben összesen 80 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában embercsempészés miatt 4, tiltott határátlépés miatt 8, közokirat-hamisítás miatt 2 személy  ellen indult büntetőeljárás.

A rendőrök 2023. július 7-én 8 óra 20 perckor Kecskemét közigazgatási területén, az M5-ös autópályán ellenőriztek egy román honosságú gépkocsit és annak román állampolgárságú vezetőjét és a szintén román állampolgárságú utasát. A gépkocsiban 5 fő, magukat török, és 2 fő, magukat szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztály jelzése alapján a rendőrök 2023. július 7-én 10 óra 10 perckor Rajka közigazgatási területén ellenőriztek egy lengyel honosságú gépkocsit és annak bolgár állampolgárságú vezetőjét. A gépkocsiban 10 fő, magukat török és 1 fő, magukat afgán állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

A rendőrök 2023. július 7-én 14 óra 50 perckor Ruzsa közigazgatási területén ellenőriztek egy moldovai honosságú gépkocsit és annak moldovai állampolgárságú vezetőjét. A gépkocsiban 6 fő, magukat török állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában