Visszatoloncolják a migránsokat

Suki Zoltán

Illusztráció

Fotó: Teknős Miklós

Egy migránst akadályoztak meg a rendőrök hétfőn a határkerítés csongrád-csanádi szakaszán abban, hogy illegálisan Magyarországra lépjen

 – közölte kedden az Országos Rendőr-főkapitányság.

Az MTI pedig arról számolt be, hogy Hollandia tavaly 250 marokkói illegális bevándorlót toloncolt vissza hazájába a Rabattal megkötött toloncegyezmény alapján. A menekültügyi hatóságok statisztikái szerint ez tíz éve a legnagyobb szám. Ráadásul a kitoloncolási listán további hétszáz marokkói állampolgár szerepel. A holland-marokkói kapcsolatok megromlottak, miután a holland kormány 2018-ban bírálta az észak-marokkói Rif-hegységben kirobbant politikai tiltakozó mozgalom elnyomását. A marokkói kormány válaszul felfüggesztette a Hollandiából kitoloncolni szándékozott illegális marokkói bevándorlók visszafogadását. Az egyik holland lap szerint a holland kormány az elmúlt években sokat fektetett a két ország közötti kapcsolatok javításába. A felek megegyeztek, hogy Hága kevesebbet szólal meg a marokkói belügyekről, míg Rabat visszafogadja az illegális bevándorlókat. Bár a megállapodás sikeresnek bizonyult, több, újonnan érkező marokkói bevándorló a szigorított szabályok tudatában, a kitoloncolás elkerülése érdekében már azelőtt elrejtőzött az országban, hogy kérelmét elutasították volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában