Helyi kék hírek

2024.02.12. 13:01

Szerbia után most Bosznia-Hercegovinán keresztül próbálnak az EU-ba jutni a migránsok

Továbbra is jelentős a migrációs nyomás Európán, ami a jövőben tovább emelkedhet – ez derül ki a Frontex adataiból. Észak-Szerbiában ugyan most nyugalom van; a migránsok most Bosznia-Hercegovinán keresztül próbálnak bejutni az Európai Unió területére.

Delmagyar.hu

A migránsok most Bosznia-Hercegovinán keresztül próbálnak bejutni az Európai Unió területére. Archív fotó: Havran Zoltán

Kupacokban áll a szemét Horgos határában. Néhány hónapja még migránsok éltek a lakatlan házakban és gazdasági épületekben. Azóta viszont csak a szeméthegyek maradtak. A szerb rendőrség és csendőrség ősszel nagyszabású akciót indított: elszállították a migránsokat és az embercsempészeket. Utánuk csak a tönkretett épületek maradtak.

A hátrahagyott okmányok szerint a többi között szír, afgán és marokkói állampolgárok lehettek a migránstömegben.

Amikor három éve Horgosra költöztem, rengeteg migráns volt, lépten-nyomon ott voltak, a boltok előtt sorokban álltak, nem mozoghattunk szabadon, nem volt nyugalmunk tőlük

 – mondta egy helyi férfi.

A migrációs válság 2015-ös kezdete óta a vajdaságiak élete a feje tetejére állt. A magyar kormány 2015-ben lezárta a szerb–magyar zöldhatárt, a migránsok így a vajdasági oldalon rekedtek.

Az őszi razzia előtt szinte mindennaposak voltak a lövöldözések.

Több gyilkosság is volt a migránscsoportok között a határ szerbiai oldalán.

 

Égett a szemükben a gyűlölet irántunk, csak nem tudom miért jöttek ide. Maradhattak volna ott, ahol megszülettek

 – jelentette ki egy helyi lakos.

Észak-Szerbiában most nyugalom van, de az erdőkben borzalmas állapotok uralkodnak. Sátrak maradványai és üres dobozok mutatják, hogy korábban több százan tanyáztak Szabadka makkhetesi városrészében. A felfegyverkezett migránsok itt, a határ szerb oldalán vártak arra, hogy embercsempészek segítségével átszökjenek Magyarországra.

Hajdújáráson sem jobb a helyzet. Migránsok már itt sincsenek, a tömeg nyoma azonban máig megmaradt. A zöldövezeteket a kosz és a piszok lepi el, műanyagflakonok és használt ruhák hevernek mindenütt.

Nagyon sokan voltak. A faluba nem annyira jöttek be, de arra az erdő szélén sokan voltak. Most nincsenek, örülünk neki egyrészt, de ki tudja, mi lesz később 

– fogalmazott egy megkérdezett.

Egyesek szerint éjszakánként most is járnak ide illegális bevándorlók, hogy átjussanak a közeli határkerítésen Magyarországra. Igaz, most már jóval kevesebben vannak.

Fontos, hogy az összes európai uniós tagállam megfelelő határőrizetet állítson fel

 – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Ezért is hangsúlyozza a magyar kormány, hogy a külső határőrizet mindenek előtt való. És nem beszélhetünk belső biztonságról, ha a határon illegálisan a magyar vagy éppen az európai uniós előírásokat semmibe vevő, bűnözők által mozgatott tömegek juthatnak be Európába

 – fogalmazott Bakondi György.

A Frontex adatai szerint éves összehasonlításban januárban több mint tízszeresére nőtt a nyugat-afrikai országokból szabálytalanul érkező bevándorlók száma az Európai Unióban.
A Határ- és Partvédelmi Ügynökségnél úgy számolnak, hogy 2024-ben tovább emelkedik a bevándorlók száma Európában.

Olvasható a Híradó oldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában