Harminckét határsértő ellen intézkedtek

Csaknem negyven határsértőt találtak a rendőrök az országban a hétvégén, és egy migráns ellen idegenrendészeti eljárást indítottak. Közben egy indiai-óceáni sziget lakói is a migránsoktól rettegnek.

Suki Zoltán

Illegális bevándorlók várakoznak az indiai-óceáni szigeten. Fotó: MTI/EPA-ANSA/Ciro Fusco

Harminckét határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök péntektől vasárnapig – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn. A rendőrség honlapján közzétett adatok szerint pénteken 2, szombaton 17, vasárnap 12 jogellenesen az országban tartózkodó külföldit tartóztattak fel és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a rendőrök.

Emellett az ország belsejében is elfogtak egy határsértőt, akivel szemben idegenrendészeti eljárás indult. Ezt az eljárást akkor indítják el, ha az illegális bevándorló be tudja bizonyítani, hogy olyan országból jött, amelyikkel van Magyarországnak toloncegyezménye. Ezek egyébként Horvátország, Románia és Ukrajna.

Az elmúlt héten az ország területén 35 határsértőt tartóztattak fel és kísértek vissza. A megelőző héten – február 19-től 25-ig – a feltartóztatottak száma 42 volt. Emellett a múlt héten az ország belsejében elfogtak húsz határsértőt, akikkel szemben szintén idegenrendészeti eljárás indult. Embercsempészés miatt egy gyanúsított ellen indult büntetőeljárás.

Az M1 Híradója pedig arról számolt be, hogy a helyi lakosság már nem érzi olyan paradicsominak az indiai-óceáni Mayotte szigetét, mióta több tízezres Európába induló migráns özönlötte el a helyet. A kialakult helyzet miatt már hónapok óta forrong a sziget lakossága.

Az itt élő, 320 ezer ember döntő többsége afrikai származású, ők a mahori, más néven szuahéli törzs tagjai.

Mayotte egyes részein a gyerekek már egy hónapja nem tudnak iskolába járni, mivel az iskolabuszokat a migránsok kővel dobálják, és a közlekedés is életveszélyessé vált: a bandák közlekedési útvonalakat vágnak el, és machetékkel a kezükben váltságdíjat követelnek az autósoktól. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában