Jól működött a határkerítés

Suki Zoltán

Fotó: Csudai Sándor

Csütörtökön összesen két embert akadályoztak meg a rendőrök a határkerítésnél abban, hogy illegálisan Magyarországra jöjjön – közölte pénteken az Országos Rendőr-főkapitányság.

A szerbiai Pannon RTV pedig arról számolt be, hogy letartóztattak egy újvidéki férfit, akinek a járművének rakterében 31 illegális migráns tartózkodott. Ivica Dačić szerb belügyminiszter elmondta, hogy Niš környékén, a Belgrád felé vezető autópályán tartóztatták le az 58 éves férfit, embercsempészet miatt. Az embercsempész egyiptomi, marokkói, szíriai és iraki illegális migránsokat szállított, akik Bulgáriából illegálisan léptek be Szerbiába.

Az UNHCR, az ENSZ menekültügyi szervezete közleményében pedig azt írták, hogy világszerte a menekültek száma 2024 májusára elérte a 120 milliót, sürgősen megoldandó konfliktusok sora űz el embereket az otthonukból Szudántól Gázán át Mianmarig számos országban. A közleményben kitértek arra is, hogy ez mutatja, mennyi új, illetve régóta fennálló fegyveres konfliktus dúl világszerte, és arra is rávilágít, hogy a nemzetközi közösség nem volt képes rendezni az elhúzódó válságokat. Az egyik kulcsfontosságú fejlemény, amely fölfelé tolta a számokat, a Szudánban dúló pusztító konfliktus: 2023 végén 10,8 millió szudáni élt az otthonától elszakítva. A Kongói Demokratikus Köztársaságban és Mianmarban az elkeseredett harcok következtében milliókra rúgott a múlt év végén a belső menekültek száma.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában