Az autóúton járó külföldiek szemetelnek

2020.02.12. 11:17

Szemétgyűjtők a kerékpárútnál

A napokban kihelyezték a Makó és Maroslele közti kerékpárút mellé azokat a konténereket, amelyektől a falu polgármestere, Drimba Tibor azt reméli, megszűnik az út menti szemetelés. Szeretné, ha az akcióhoz az aszfaltszőnyeg másik végén lévő Makó is csatlakozna.

Szabó Imre

Drimba Tibor, Maroslele polgármestere az egyik konténer mellett.

Fotó: Kuklis István

Maroslele tavaly ősszel megválasztott új polgármesterét, Drimba Tibort beiktatása után az elsők között keresték meg a falubeliek azzal a problémával, hogy a községet Makóval összekötő kerékpárút mentén halmozódik a szemét. Mi is meggyőződtünk róla, hogy a panasz jogos: üres üdítős flakonok, nejlonzacskók, használt pelenkák, papírszemét – többek között ilyesmit tartalmaznak a hulladékkupacok. Mindezt nem a kerekezők dobálják el, hanem a bicikliúttal párhuzamosan futó autóúton járó külföldiek, azokon a pontokon, ahol le lehet húzódni az útról.

Drimba Tibor, Maroslele polgármestere az egyik konténer mellett. Fotó: Kuklis István

A 400 millióból épült kerékpárút a Maros-parti város és a falu között bő 14 kilométer; egyébként folytatódik Lele után is, Hódmezővásárhelyig, de azon a szakaszon már nem akkora probléma a szemetelés, mert a kiszombori átkelő felől érkező autók a falu után közvetlenül rátérnek a sztrádára.

Drimba Tibor már tavaly azt mondta, szerinte néhány kukával és figyelmeztető táblával meg lehetne oldani a problémát. Az ötletet a testület is elfogadta, így kibéreltek két konténert egy ezzel foglalkozó cégtől, és a napokban ki is helyezték ezeket.

– Az 1100 literes konténereket a legszemetesebb helyeknél állították fel. Ezeket havonta egyszer ürítik, darabját ötezerért. Ezt a költséget a maroslelei önkormányzat vállalta – mondta Drimba, amikor felkerestük az egyik szemétgyűjtőt tegnap.

Megtudtuk: a konténereket több nyelvű feliratokkal fogják felmatricázni, sőt, az út mentén táblákat is ki fognak helyezni annak érdekében, hogy az autósok vigyék el a gyűjtőpontig a szemetet. Ez utóbbiak elkészítésére a maroslelei iskolásokat kérik majd meg.

A polgármester abban bízik, hogy a falu példáját Makó is követni fogja, és az út másik végén is lesznek konténerek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában