A Széchenyi tér még mindig le van zárva a megrongálódott épület körül

2020.02.05. 12:24

Feltépte a szél egy panel tetőszerkezetét, városszerte letört ágak, kidőlt fák – Fotók, videó

Megyeszerte több településen okoztak fennakadást a keddi erős szél miatt kidőlt fák, leszakadt faágak.

Munkatársunktól

Fotó: Tudósítónktól

21:35: Most kaptuk a képet egyik olvasónktól

Leszakította a szél egy panel tetejét a Cső utcában. A törmelék beterítette a környező területet. Tudósítónk szerint a katasztrófavédelem munkatársa a helyszínre érkezett és lezárta a területet.

Fotó: Tudósítónktól

20:29: Kidőlt fák, leszakadt ágak városszerte

A Széchenyi tér még mindig le van zárva a megrongálódott épület körül, az autósok és a gyalogosok számára is. A buszmegállót áthelyezték a Híd utcára, így ott tud felszállni, aki az újszegedi oldalra igyekszik. Újszegeden a Közép fasor és Bérkert utca kereszteződésétől kezdve nincs közvilágítás egy darabon. Az egyik sarkon egy villanyoszlop megdőlt, és a rajta lévő elektromos berendezést mozgatja a szél. Az egyik helyen egy fa is kidőlt.

 

19:43: Ha baj van, tárcsázzák a 112-t!

A megye minden pontján találkozhatnak mentést végző tűzoltókkal, vigyázzanak rájuk! Ha valaki lógó ágat, kidőlt fát tapasztal, mely veszélyezteti az autósokat, gyalogosokat, jelentse be minél hamarabb a 112-es segélyhívószámon.

– hívta fel a lakosság figyelmét a katasztrófavédelem megyei szóvivője.

19:38: A sportuszodában lezárták a tanmedencét is

– A sátrak másfélszeres túlnyomással működnek, 60-70 kilométer/órás szelet is bírnak, ám a széllökések problémát jelentenek. Belül világító kandeláberekkel vannak felszerelve. Ha azokra ráér a sátor, az veszélyhelyzetet teremt. Nálunk határeset volt, de mivel kisgyerekek, óvodások használják a tanmedencét, úgy döntöttem, nem kockáztatok. Amíg tart a vihar, elzártuk a látogatók elől. A nagymedence sokkal nagyobb légtömeg, ezért nehezebben is mozdítja a szél. Ráadásul a kandeláberek is távolabb vannak, mint a kicsiben, így ott eddig nem keletkezett balesetveszély. Azonban, ha a szélerősség felmenne 110-120 kilométer/órára, akkor lehet, hogy időszakosan azt is bezárnánk – fejtette ki Lakó Gábor fürdővezető.

19:12: Lassan helyreáll a közösségi közlekedés

Majó-Petri Zoltán az SZKT ügyvezetője arról tájékoztatta lapunkat, hogy a közösségi közlekedésben estére többnyire helyreállt a rend, de azt javasolja, hogy az útra kelők ellenőrizzék a közösségi oldalukat, ahol minden forgalmi változást közzétesznek. A Széchenyi tér továbbra is le van zárva, de az 5-ös troli már a Belvárosi hídon közlekedik.

16:49: A Hargitai utcában kidöntött egy fát a szél

Fotó: Tudósítónktól

 

15:30: Kidőlt egy fa a múzeumnál

A Móra Ferenc Múzeumnál a viharos erejű szél miatt egy fa rádőlt a Belvárosi hídra, így akadályozza a közlekedésben az újszegedi irányból érkező bicikliseket és autósokat egyaránt.

A Móra Ferenc Múzeumnál a viharos erejű szél miatt egy fa rádőlt a hídra.
A Móra Ferenc Múzeumnál a viharos erejű szél miatt egy fa rádőlt a hídra.

A helyszínen torlódásra lehet számítani.

Fotó: Tudósítónktól

14:25: Lakásnyi lemeztetőt rongált meg a szél a Széchenyi téren

A Kiss Dávid Palota tetejét megrongálta a viharos erejű szél. Úgy 30-40 négyzetméternyi lemeztetőt lazított meg szél a belső udvar felőli részen. Arra az esetre, ha ez leszakadna, a katasztrófavédelmi művelet szakembere lezáratta az utcát. Sem gyalogosan, sem autóval nem lehet közlekedni a környéken. A katasztrófavédelem az IKV szakembereivel közösen felméri, hogyan tudnák orvosolni a problémát. Az erős szél miatt jelenleg a kosaras létrát nem tudják felengedni, nem biztonságos a katasztrófavédelem munkatársaira nézve. Rendőrség munkatársai segítik a helyszín biztosítását. – tudtuk meg Molnár Krisztinától, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelem szóvivőjétől.

[embed]]

Az épület érintett volt abban a szeptemberi viharban, mely a színházat és a jogi kart is megrongálta. Egy mentőkötél segítségével az akkor leszakadt tetődarabot lehozták a Palotáról.

A szeptemberi viharban keletkezett kárról egy videó is készült.

[embed]]

14.04: Megyeszerte tovább rongál a szél

A promenad.hu információi szerint Vásárhelyen is több épültet megrongált a viharos szél. Sérült az Emlékpont és a rendőrség épületének tetején bádoglemezek lazultak meg a szél miatt. Vásárhelyen az ideiglenes megállók tábláit is sorozatban dönti ki a szél.

13:55: Anyagi káros baleset miatt teljes az útlezárás az M43-as autópálya Szeged felé vezető oldalán, Kövegy közelében.

Egy kamion pótkocsiját felborította a szél 2020. február 5-én valamivel 13 óra után, az autópálya Szeged felé vezető oldalának 53-as kilométerszelvényében. A balesetben senki nem sérült meg.

A rendőrök a helyszíni szemle és a műszaki mentés idejére a sztráda Szeged felé vezető oldalát teljes szélességében lezárták. A forgalmat a nagylaki lehajtónál leterelik.

Korábban írtuk:

Délután 13.30 és este 23.30 óra között nyolc lakossági bejelentés érkezett a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz – tájékoztatta lapunkat Molnár Krisztina, tűzoltó főhadnagy, megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Elmondta, érkezett bejelentés Hódmezővásárhelyről, Mindszentről, Szentesről, Újszentivánról, Csanádpalotáról és Pusztamérgesről. Hódmezővásárhelyen egy épület tetejét is megbontotta a szél, a leszakadt bádoglemezek veszélyeztették az udvaron álló autókat. A hivatásos és önkéntes tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhetően személyi sérülés egy esetben sem történt. Szegeden a Széchenyi térre riasztották a tűzoltókat, ott az egyik sarki épület bádog tetejét rongálta meg a viharos szél.

Szerdán délelőtt további három lakossági bejelentésről számolt be. Szintén leszakadt faág miatt riasztották a tűzoltókat a szentesi temetőbe, Csongrádon pedig egy nyolc méter magas fa dőlt egy kisteherautóra.

Olvasónk küldte a következő fotót a Felső Tisza-partról, ahol egy fát döntött az útra a viharos szél.

Nemcsak a leszakadt faágak okoztak azonban fennakadást kedden délután. Algyő közelében két kisteherautó ütközött össze, mindkettő az árokba csúszott. A műszaki mentést a szegedi hivatásos és az algyői létesítményi tűzoltók végezték, a balesetben két ember sérült meg. Továbbá két helyszínre is szén-monoxid-szivárgás miatt riasztották a tűzoltókat. Egy szegedi, Kossuth Lajos sugárúti lakásban helyesen jelzett, ezáltal életet mentett a szén-monoxid-érzékelő. A nyílt égésterű vízmelegítő közelében magas értéket mértek a szakemberek. Egy makói házban azonban nem volt érzékelő, onnan két embert szállítottak kórházba kedden este. A makói tűzoltók a nyílt égésterű gázkazán mellett kiemelkedően magas szén-monoxid értéket mértek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában