A szinte „égig érő” nyárfák sok ága elszáradt, balesetveszélyessé válhat

2020.03.31. 13:09

Megújul a Körös-toroki sétányt díszítő fasor

A fasort szakaszosan, négy részletben újítanák meg, elsőként a balesetveszélyes fákat távolítják el. A most kivágott fák, levágott ágak nem vesznek kárba, télen tüzelőként osztják majd szét a rászorulók között.

Majzik Attila

Fotó: Donka Ferenc

Az elmúlt években egyre ak­­tuá­lisabbá vált a Körös-toroki sétányt díszítő fasor megújítása, a munkákhoz nemrég kezdett neki a kivitelező speciá­lis eszközeivel. A szinte „égig érő” nyárfasor sok ága elszáradt, ezek pedig egyre inkább balesetveszélyessé váltak. – Az elmúlt időszakban megnéztük, hogy milyen állapotban vannak ezek a fák, azzal kellett szembesülnünk, hogy elég rosszban. Elmondhatjuk, hogy ezek öreg, vágásra érett fák, többségük bármelyik pillanatban balesetet tud okozni. – vázolta a helyzetet Gyovai Gáspár alpolgármester.

A munkák során erdészeti szakemberek kijelölték azokat a fákat, amelyeket az állapotuk miatt kivágnak, majd minden egyes fát átnézve levágták a balesetveszélyes, elszáradt ágakat, illetve a fasor teljes rekonstrukciójához is hozzálátnak. – Azzal kerestük meg az Ativiziget mint tulajdonost, hogy minden évben felújítanánk a fasor egynegyedét. Ők szakmai szempontokból is ragaszkodnak a sétány menti fákhoz, jégzajlás esetén is védi például a területet, a gátrendszert. Mi figyelembe vettünk minden felmerülő igényt, ezért találtuk ki ezt a szakaszos megoldást. Az Ativizig is pozitívan állt ehhez, három-négy olyan fajtát jelöltek meg, amiből előnevelt, földlabdás fákkal pótolni lehet majd az állományt – tájékoztatott az alpolgármester.

A különleges gépekkel és eszközökkel végzett munka nem kis költséggel jár, a munkák időtartamától függően akár hat-nyolc millió forintjába is kerülhet az önkormányzatnak, ezért azt kérték az Ativizigtől, hogy megtarthassák a kivágott fákat. – Azt kértük, hogy az innen kikerülő fák tulajdonjoga lehessen az ön­kormányzaté, ehhez hozzá is járultak. Úgy vélem, hogy elég nagy mennyiségű fát sikerül így beszerezni, amit télen a rászorulóknak szeretnénk szo­­ciális tüzelőként kiosztani – mondta el Gyovai Gáspár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában