Ismerősek a formák?

2020.03.09. 16:15

Önnek is volt ilyen tolla? – Igazi kincset találtunk egy régi dobozban

Annyira népszerű, hogy nemrég újra elkezdték gyártani.

Munkatársunktól

Fotó: Tóth Zoltán

Nem volt olyan háztartás, melyben ne lett volna egy-két ilyen toll. Közkedvelt és tartós volt, rengeteg verzióját gyártották le az évtizedek alatt. A legnépszerűbb típusa az ICO 70, mely reneszánszát éli napjainkban is.

Nem magyar fejlesztés

Eredetileg az '50-es években álmodták meg az amerikai Scripto Inc. formatervezői, később tőlük vásárolta meg az ICO, ezután kezdődhetett meg a tollnak a hazai gyártása. Eleinte Scripto névvel forgalmazták, csak később került rá a hazai, akkor még Írószer Szövetkezet ( Írószer Co.) rövidítése.

Számtalan változat készült

Az ICO 70 klasszikus változata, a felül műanyag, majd fémgyűrű, műanyag alsó rész kialakítás a rendszerváltásig nem változott sokat. Akkor kapott egy ráncfelvarrást, és továbbfejlesztették egy kicsit. Az új tollon, az ICO 2000-ren már a műanyag dominált, de a toll vége és visszahúzógombja rajta maradt. Számos színkombinációban volt jelen, ma talán a ritkábbak közé tartozik az, melyet mi is találtunk, az alul-felül egyszínű, és fekete gombokkal ellátott toll.

Az ICO 70 két, régi példánya, a hetvenes évekből. A felső műanyag rész általában csont, vagy fehér színű volt, de a képen látható verzió is előfordult. Fotó: Tóth Zoltán

Reneszánsz

2005-ben szüntették meg az eredeti ICO 70-es gyártását, de néhány évvel később, mikor a retro láz elkezdett kibontakozni, újra gyártani kezdték, ezzel felidézve sokakban gyermekkoruk írószerét, és az ahhoz kapcsolódó szép emlékeket.

Balra a régi toll, jobbra pedig az újonnan kiadott változat. Sokak számára rengeteg szép emlék fűződhet ezekhez a klasszikus formákhoz. Fotó: Tóth Zoltán

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában