Riport

2020.04.02. 09:16

A vásárhelyi lófajta, Észak csillaga

Vásárhelyi lófajtaként, tájfajtaként emlegetik a városban és környékén a Furioso-North Start, másik nevén a mezőhegyesi félvért. Tenyésztése elterjedt a vásárhelyi gazdák körében, a nagy állományok, ménesek közé tartozik Perényi Jánosé és a Kucsora Péter vezette Kéktói Ménesé. Mivel a kancalétszám még mindig 500 alatt van országosan, a fajta veszélyeztetett.

Imre Péter

Fotó: Imre Péter

– Hétfőn született egy sárga csikó, sajnos az anyja nem fo­­gadja el, így a szoptatása, táplálása kicsit bonyolultabb a szokásosnál – közölte Perényi János, aki Kucsora István 2018-as halálát követően vette át a Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület lótenyésztő szakosztályának vezetését. Jó­­maga is az Észak csillaga, vagyis a Furioso-North Star tenyésztésével foglalkozik, a legújabb jövevénnyel 20 ló alkotja ménesét.

A kezdet

A fajta kitenyésztését a 19. szá­­zad közepén kezdték Me­­zőhegyesen, a hadsereg kí­­vánalmai­nak, igényeinek meg­­felelően. Az ős két angol telivér mén, a derekegyházi Károlyi-birtokon 1836-ban született Furioso Senior és az 1844-es, Angliából érkezett North Star Senior, így lett a közös fajta neve Furioso-North Star – mondta Perényi. Szilárd szervezetű, nagy munkabírású lovak lettek az utódok, amelyek katonai és mezőgazdasági feladatokra is alkalmasak voltak.

Vásárhelyiek választása

– Az 1879-ben alakult vásárhelyi gazdasági egyesület szakemberei honosították meg a városban és környékén a fajtát, azzal a céllal, hogy az addigi he­­terogén állományt egységesítsék. Azért ezt választották, mert nagy munkabírása mellett gyors, és Vásárhely akkori kiterjedése a mainál is nagyobb volt. Gyorsaságával a közlekedést is segítette, nagy távolságról kellett ugyanis be­­járni a városba, például adót fizetni, ügyeket intézni – mesélte a szakember. Azzal indokolt még: rámája, elegáns mozgása, szívóssága, jó idegrendszere és kezelhetősége miatt gondolták úgy anno, ez felel meg legjobban a kis- és középparasztság gazdaságainak kiszolgálására, arról nem is beszélve, a szaporulatfelesleget a hadsereg felvásárolta.

Sárga

– A fajta alap-, legelterjedtebb színe a pej, a Kéktóiban van pej és a szürke, az én ménesemben a sárgák dominálnak, ennek a színnek a megmentése a célom. Személyes okokból: a katonaidőmet nyeregben tölthettem, főleg sárgákat lovagoltam, hajtottam: négyes fogatot, pusztaötöst és pusztanyolcast – árulta el Perényi János. Hozzátette: a gazdasági egyesület elkötelezett a Furioso-North Star iránt, de a más fajtákkal foglalkozó tenyésztőket, gazdákat, tartókat és lovasokat is tá­­mogatja. Itt kell megemlíteni: a szétszóródott állományok és tulajdonosaik összefogására 1989-ben megalakult a Furio­so-North Star Lótenyésztő Or­­szágos Egyesület. A kancalétszám azonban még ma is 500 alatti, ezért a fajta veszélyeztetett.

Kéktói Ménes

A Kéktói Ménes Vásárhelyen a legnagyobb Furioso-North Star tenyészet, Kucsora István alapította, elhunyta után családja viszi tovább a gazdaságot, a ménest 20 törzskanca és a szaporulat alkotja. Arra, hogy pontosan mennyi lovuk lehet, fia Kucsora Péter azt felelte: – Jó apám mindig azt mondta, azt a szomszéd jobban tudja, és általában tényleg így van. Idén 16 csikó születik majd, kettő már megérkezett, ebben az évben elsőként Kéktói Vadalma – mondta. Végül abban maradtunk, a ménes lét­száma megkö­­zelítheti a százat. A te­­nyésztést nemcsak a szaporulat mennyisége, minősége is jellemzi, amire garancia az alapító ősökig visszavezethető családfa. A kéktóiak 2018-ban és 2019-ben is megnyerték a lo­­vastusát, Kormost és Tövist Gelencsér Gitta és Fejes Kata lovagolta. De Észak csillaga a díjugratásra is remek választás.

Családi fajta

– A Furioso-North Star vásárhelyi tájfajta lett, ezen a rögön nevelkedett, és kialakulásához, jelenlegi állapotához, kinézetéhez a helyi parasztgazdák korábbi lóállományának vérvonala is hozzájárult. Azt szoktam mondani, igazi családi fajta, a família minden tagja megtalálja a számítását: jó hátaslónak, sportolni – a lo­­vastusán kívül díjlovaglásra és díjugratásra –, kocsi elé és egyéb munkára fogható, az idősebb példány hobbi és oktatólónak is alkalmas, jó eszű, könnyen tanítható. Az utóbbi há­­rom-négy évtizedben vált újra jelentősebbé a tenyésztése Vá­sárhelyen, ez a korszak a Hód-Mezőgazda Aranyági Ménesében kezdődött – sorolta Péter.

Nemes állatok

– Édesapám szerelmese volt a lovaknak, a velük való foglalkozás kitöltötte, megszentelte az életét. Én nem vagyok „szerelmes”, de tisztelem ezeket a szemet vonzó szépségű nemes állatokat, és folytatom, folytat­juk az apu által megkezdett munkát. Vele és a tájfajtával szembeni kötelességünk – kö­­zölte Kucsora Péter.

Jellemzők

A Furioso-North Star a nehezebb angol félvér típust testesíti meg. Erőteljes csontozatú, de arányos testalkatú, szilárd szervezetű, és jól alkalmazkodik a szélsőséges éghajlati és talajviszonyokhoz. Hosszú, hasznos élettartamú, munkában edződött lófajta.

A kancák átlagos marmagassága 160–165 centiméter. A színe jellemzően a pej és ennek különböző árnyalatai, előfordulhat még a fekete, a szürke és a sárga is.

 

Arisztokrata lovak

– Bóbita, a kanca és családja dokumentumokkal igazolható egyenes ági származása az 1730-as évekig vezethető vissza – nyilatkozta 2016-ban lapunknak a 2 éve elhunyt Kucsora István, a vásárhelyi Kéktói Ménes akkori tulajdonosa. Azzal folytatta, hogy igazi értékét az adja, hogy őse az 1785-ben létrehozott mezőhegyesi ménes I-es számú kancacsaládjának alapítója volt. Ebből fejlődött ki a Furioso-North Star fajta, amely Hódmezővásárhelyhez is ezer szállal kötődik. Az arisztokratának is nevezhető lófamíliát a már említett Bóbitán kívül az anyja, Böbe (24, emberi korra átszámítva 100 éves), testvére, Balett és Becses, Bóbita lánya, Bonbon és Balett lánya, Béke alkotja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában