Riport

2020.04.02. 09:16

A vásárhelyi lófajta, Észak csillaga

Vásárhelyi lófajtaként, tájfajtaként emlegetik a városban és környékén a Furioso-North Start, másik nevén a mezőhegyesi félvért. Tenyésztése elterjedt a vásárhelyi gazdák körében, a nagy állományok, ménesek közé tartozik Perényi Jánosé és a Kucsora Péter vezette Kéktói Ménesé. Mivel a kancalétszám még mindig 500 alatt van országosan, a fajta veszélyeztetett.

Imre Péter

Fotó: Imre Péter

– Hétfőn született egy sárga csikó, sajnos az anyja nem fo­­gadja el, így a szoptatása, táplálása kicsit bonyolultabb a szokásosnál – közölte Perényi János, aki Kucsora István 2018-as halálát követően vette át a Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület lótenyésztő szakosztályának vezetését. Jó­­maga is az Észak csillaga, vagyis a Furioso-North Star tenyésztésével foglalkozik, a legújabb jövevénnyel 20 ló alkotja ménesét.

A kezdet

A fajta kitenyésztését a 19. szá­­zad közepén kezdték Me­­zőhegyesen, a hadsereg kí­­vánalmai­nak, igényeinek meg­­felelően. Az ős két angol telivér mén, a derekegyházi Károlyi-birtokon 1836-ban született Furioso Senior és az 1844-es, Angliából érkezett North Star Senior, így lett a közös fajta neve Furioso-North Star – mondta Perényi. Szilárd szervezetű, nagy munkabírású lovak lettek az utódok, amelyek katonai és mezőgazdasági feladatokra is alkalmasak voltak.

Vásárhelyiek választása

– Az 1879-ben alakult vásárhelyi gazdasági egyesület szakemberei honosították meg a városban és környékén a fajtát, azzal a céllal, hogy az addigi he­­terogén állományt egységesítsék. Azért ezt választották, mert nagy munkabírása mellett gyors, és Vásárhely akkori kiterjedése a mainál is nagyobb volt. Gyorsaságával a közlekedést is segítette, nagy távolságról kellett ugyanis be­­járni a városba, például adót fizetni, ügyeket intézni – mesélte a szakember. Azzal indokolt még: rámája, elegáns mozgása, szívóssága, jó idegrendszere és kezelhetősége miatt gondolták úgy anno, ez felel meg legjobban a kis- és középparasztság gazdaságainak kiszolgálására, arról nem is beszélve, a szaporulatfelesleget a hadsereg felvásárolta.

Sárga

– A fajta alap-, legelterjedtebb színe a pej, a Kéktóiban van pej és a szürke, az én ménesemben a sárgák dominálnak, ennek a színnek a megmentése a célom. Személyes okokból: a katonaidőmet nyeregben tölthettem, főleg sárgákat lovagoltam, hajtottam: négyes fogatot, pusztaötöst és pusztanyolcast – árulta el Perényi János. Hozzátette: a gazdasági egyesület elkötelezett a Furioso-North Star iránt, de a más fajtákkal foglalkozó tenyésztőket, gazdákat, tartókat és lovasokat is tá­­mogatja. Itt kell megemlíteni: a szétszóródott állományok és tulajdonosaik összefogására 1989-ben megalakult a Furio­so-North Star Lótenyésztő Or­­szágos Egyesület. A kancalétszám azonban még ma is 500 alatti, ezért a fajta veszélyeztetett.

Kéktói Ménes

A Kéktói Ménes Vásárhelyen a legnagyobb Furioso-North Star tenyészet, Kucsora István alapította, elhunyta után családja viszi tovább a gazdaságot, a ménest 20 törzskanca és a szaporulat alkotja. Arra, hogy pontosan mennyi lovuk lehet, fia Kucsora Péter azt felelte: – Jó apám mindig azt mondta, azt a szomszéd jobban tudja, és általában tényleg így van. Idén 16 csikó születik majd, kettő már megérkezett, ebben az évben elsőként Kéktói Vadalma – mondta. Végül abban maradtunk, a ménes lét­száma megkö­­zelítheti a százat. A te­­nyésztést nemcsak a szaporulat mennyisége, minősége is jellemzi, amire garancia az alapító ősökig visszavezethető családfa. A kéktóiak 2018-ban és 2019-ben is megnyerték a lo­­vastusát, Kormost és Tövist Gelencsér Gitta és Fejes Kata lovagolta. De Észak csillaga a díjugratásra is remek választás.

Családi fajta

– A Furioso-North Star vásárhelyi tájfajta lett, ezen a rögön nevelkedett, és kialakulásához, jelenlegi állapotához, kinézetéhez a helyi parasztgazdák korábbi lóállományának vérvonala is hozzájárult. Azt szoktam mondani, igazi családi fajta, a família minden tagja megtalálja a számítását: jó hátaslónak, sportolni – a lo­­vastusán kívül díjlovaglásra és díjugratásra –, kocsi elé és egyéb munkára fogható, az idősebb példány hobbi és oktatólónak is alkalmas, jó eszű, könnyen tanítható. Az utóbbi há­­rom-négy évtizedben vált újra jelentősebbé a tenyésztése Vá­sárhelyen, ez a korszak a Hód-Mezőgazda Aranyági Ménesében kezdődött – sorolta Péter.

Nemes állatok

– Édesapám szerelmese volt a lovaknak, a velük való foglalkozás kitöltötte, megszentelte az életét. Én nem vagyok „szerelmes”, de tisztelem ezeket a szemet vonzó szépségű nemes állatokat, és folytatom, folytat­juk az apu által megkezdett munkát. Vele és a tájfajtával szembeni kötelességünk – kö­­zölte Kucsora Péter.

Jellemzők

A Furioso-North Star a nehezebb angol félvér típust testesíti meg. Erőteljes csontozatú, de arányos testalkatú, szilárd szervezetű, és jól alkalmazkodik a szélsőséges éghajlati és talajviszonyokhoz. Hosszú, hasznos élettartamú, munkában edződött lófajta.

A kancák átlagos marmagassága 160–165 centiméter. A színe jellemzően a pej és ennek különböző árnyalatai, előfordulhat még a fekete, a szürke és a sárga is.

 

Arisztokrata lovak

– Bóbita, a kanca és családja dokumentumokkal igazolható egyenes ági származása az 1730-as évekig vezethető vissza – nyilatkozta 2016-ban lapunknak a 2 éve elhunyt Kucsora István, a vásárhelyi Kéktói Ménes akkori tulajdonosa. Azzal folytatta, hogy igazi értékét az adja, hogy őse az 1785-ben létrehozott mezőhegyesi ménes I-es számú kancacsaládjának alapítója volt. Ebből fejlődött ki a Furioso-North Star fajta, amely Hódmezővásárhelyhez is ezer szállal kötődik. Az arisztokratának is nevezhető lófamíliát a már említett Bóbitán kívül az anyja, Böbe (24, emberi korra átszámítva 100 éves), testvére, Balett és Becses, Bóbita lánya, Bonbon és Balett lánya, Béke alkotja.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában