Megkezdődött a tavalyi adószámla-értesítő kiküldése

2020.08.04. 12:05

Ha tartozása vagy túlfiezetése van, értesíti a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a napokban megkezdte azoknak a magánszemélyeknek és egyéni vállalkozóknak az értesítését, akiknek az adószámláján az elmúlt évről tartozás vagy túlfizetés van. A másfél millió érintett kétharmada az ügyfélkapun keresztül már megkapta, a többiek később, és postán kapják a levelet.

K. A.

Interneten bármikor lekérdezhető az adószámla.

Fotó: Huszár Gábor

– Közel másfél millióan számíthatnak adószámla-értesítőre – tette közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján a múlt héten. Azok kapnak ilyet, akiknek legalább egy adónemben ötezer forintnál több tartozása vagy ezer forintnál több túlfizetése van. Az, aki tavaly fizetési kötelezettségét nem, vagy csak késedelmesen teljesítette és emiatt legalább ötezer forint késedelmi pótléka keletkezett, erről értesítőt is kap.

Pótlékértesítő

Az ügyfélkapus regisztrációval rendelkezők tárhelyére július végéig érkezett meg a NAV tájékoztatója arról, hogy adószámlájuk tartozást vagy túlfizetést mutat, vagy a hivatal késedelmi pótlékot számított fel. Azoknak a magánszemélyeknek, akiknek még nincs ügyfélkapus hozzáférésük – az értesítendők között ők mintegy félmillióan vannak –, a NAV postázza az adószámla-kivonatot és a pótlékértesítőt is. Ők szeptember elejétől számíthatnak a papíralapú értesítések megérkezésére.

Interneten bármikor lekérdezhető az adószámla.
Fotó: Huszár Gábor

Ügyfélkapu

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal azt ajánlja, hogy akik még nem nyitottak ügyfélkaput, tegyék meg, hiszen ennek birtokában bármikor – az értesítéstől függetlenül is – megtekinthetik adószámlájukat az eBEV Portál szolgáltatások menüpontjában, miután a Központi Azonosítási Ügynökön (KAÜ) keresztül beléptek a portálra. A számla lekérdezéséhez a portálon az adószámla és pótlékadatok szolgáltatás adószámla funkcióját kell kiválasztani.

– Ha a lekérdezett számla minden adónemben rendezett, érdemes ellenőrizni a 2019-re felszámított pótlékot is – hívja fel a figyelmet közleményében a hivatal. A részletes pótléklevezetést a gazdálkodók június 10-től, a magánszemélyek és egyéni vállalkozók szeptember 9-től kérdezhetik le. Ezt az adószámla és pótlékadatok szolgáltatás pótléklevezetés funkciójával tehetik meg.

Segít a NAV

A fennálló tartozást bankkártyával, átutalással, valamint csekken lehet kiegyenlíteni, túlfizetés esetén a többlet visszatérítése a 2017 számú nyomtatványon kérhető. További információk a NAV honlapján elérhető adószámla információs oldalon találhatók. Az ügyfelek, kérdéseikre leggyorsabban a 06 (80) 20-21-22 telefonszámon, a NAV Ügyfél-tájékoztató és Ügyintéző Rendszerben (ÜCC) kaphatnak választ, ehhez ügyfél-azonosító szám, azaz PIN-kód, vagy részleges kódú telefonos azonosítás szükséges.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában