Friss hírek

2020.10.21. 15:48

Ennyi őzet fogtak be a vásárhelyi sírkertből

Őzmentesítették a katolikus temetőt.

Kovács Erika

A sírkert területén szabadon járnak az őzek. ARCHÍV FOTÓ: IMRE PÉTER

Három őzet kihajtottak, hetet pedig befogtak szerdán délelőtt Hódmezővásárhelyen, a katolikus temetőben. Az akcióra azért volt szükség, hogy a temetőbe szokott rőtvadak ne legeljék le a közelgő halottak napjára kivitt virágokat.

Évek óta problémát jelent Hódmezővásárhelyen, hogy egy őz rudli beköltözött a katolikus temetőbe. A hozzátartozók folyamatosan panaszkodnak, hogy a vadak lelegelik a sírokra kitett virágokat, koszorúkat. Most nagyszabású akció révén szinte teljeskörűen megoldódik a probléma, csak 1-2 őz maradt, amiket nem sikerült befogni, sem kihajtani.

- Állóhálós módszerrel fogtunk be 7 őzet. A két méter magas hálókat, amiket a Gödöllői Szent István Egyetem biztosított számunkra, a temetőben több helyen, az őzek csapásai környékén húztuk ki, majd beletereltük az állatokat – tudtuk meg Soós László tájegységi fővadásztól.

A befogásban összesen 33-an vettek részt, több vadász, a Szegedi Vadaspark igazgatója, az önkormányzat munkatársai, a helyi rendőrség, a Kegyeleti Kft. és a református temető gondnoka is segítette a munkát.

- A hét befogott őzet lenyugtatóztuk. Balesetmentesen, egészségkárosodás nélkül juttattuk őket vissza a természetes élőhelyükre. Hódmezővásárhelytől körülbelül 10-12 kilométerre, az Előre Vadásztársaság területén engedtük őket szabadon – mondta Soós László. A hét befogott őz mellett hármat pedig kihajtottak a temetőből.

Varga György, a Csongrád-Csanád Megyei Kegyeleti Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, több éves probléma volt, hogy az őzek lelegelték a sírokra kitett virágokat. Reményét fejezte ki, hogy a mostani akcióval lényegesen javul a helyzet.

– 1-2 őz még maradt, azokat nem tudtuk befogni. De ez így is óriási előrelépés. A következő napokban, halottak napjára nagyon sok élővirág kerül a sírokra, amiket most már nem dézsmálnak meg az őzek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában