Temetők és kerékpárutak újulnak meg megyeszerte

2020.11.11. 07:55

Ezek a települések nyertek pályázati pénzt felújításokra

Öt kiíráson mintegy 177 millió 335 ezer forintot nyertek a Csongrád-Csanád megyei települések. A legtöbben a temetőket újítják meg, de kerékpár­utakat is fejleszthetnek, valamint elhagyatott ingatlanokat vásárolnak meg és alakítanak át, így javul a településkép is.

Kiss Anna

Ferencszállás – 2020.11.10. Magyar Faluprogramban nyert a település a temető felújítása és világítás kialakítására. Képen: Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Ismét eredményt hirdettek a Magyar Falu programban, ezúttal egyházi és önkormányzati fenntartásban lévő temetők infrastruktúrájának fejlesztésére, elhanyagolt területek közcélú megvásárlására, kerékpárút-építésre, valamint építési telek kialakítására, közművesítésére lehetett nyerni pénzt. A Csongrád-Csanád me­­­gyei, 5000 lélekszám alatti te­lepülések ezúttal is sikeresen pályáztak, így az 5 kiíráson összesen mintegy 177 millió 335 ezer forintot nyertek.

Új ravatalozó Dócon

Temetőt tizenöten fejleszthetnek, ebből három községben, Csanyteleken, Csengelén és Kö­­­vegyen egyházi fenntartású temetők újulnak meg. A további tizenkét helyen, Árpádhalmon, Bordányban, Derekegyházon, Dócon, Eperjesen, Ferencszálláson, Kiszomboron, Kövegyen, Maroslelén, Nagylakon, Ópusztaszeren és Pusztamérge­sen önkormányzati fenntartásban van a sírkert. A legtöbb pénzt, 6,5 millió forintot Dóc kapta a me­­gyében.

Turda Gábor polgármester lapunknak elmondta, teljesen új arculatot kap a ravatalozó kívül és belül az elnyert forrásból. Többek között lecserélik a tetőt, a belső teret pedig átépítik, így sokkal tágasabb lesz. Engedélyes tervekkel ren­­delkeznek, így ha megérzik a támogatás, akkor kiírják a közbeszerzési eljárást, majd elkezdődhet a munka. A településvezető szerint jövő nyártól már a megújult épületet használhatják temetésekkor. Turda Gábor hozzátette, abban bíznak, hogy a temető rekonstrukciójának ez csak az első lépése lesz, és a jövőben folytatni tudják a fejlesztést pályázatok segítségével.

Két keréken Szerbiába

A kerékpárút öt településen válik járhatóvá, Balástyán, Felgyőn, Ópusztaszeren, Szegváron és Tiszaszigeten, ezen a kiíráson a legutóbbi település kapta a legtöbb forrást. Ferenczi Ferenc polgármester arról tájékoztatta lapunkat, hogy a 38,5 millió forintból a határátkelőhely felé vezető kerékpárútjuk hibáját javítják ki, hiszen több helyen hepehupás és repedezett. Összesen 1,3 kilométernyi szakaszt tudnak helyreállítani, azokon a részeken renoválnak, ahol a legégetőbb a probléma. Megjegyezte, turisztikai szempontból is fontos ez az út, hiszen ezen lehet áttekerni Szerbiába és onnan hazánkba, valamint ez a vonal vezet a Mélypont emlékhelyhez is.

Buszforduló Üllésen

Építési telket Ásotthalmon, Röszkén és Szatymazon alakítanak ki, ennek Ásotthalom a legnagyobb nyertese, 15 millió forintot kaptak. Elhagyatott in­­gatlant hét önkormányzat vásárol meg közcélra, a baksi, a csanyteleki, az eperjesi, a kiszombori, a nagymágocsi, a tömörkényi és az üllési. Ez utóbbi nagyközség például csaknem 5 millió forintot nyert erre a célra. Nagy Attila Gyula polgármester beszámolója szerint az egykori benzinkút területét vásárolják meg, ahol nincs épített ingatlan, viszont van egy olyan aszfaltos rész, amit jól tudnak hasznosítani buszfordulóként. Azonban több helyen is hibás az aszfalt, így a forrásból a javítás is megtörténik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában