A hazai állatvédők óvatosságra intik a gazdákat

2020.12.17. 18:57

Lesz-e tűzijáték szilveszterkor?

A kijárási korlátozás alapjaiban rendezi át az idei szilvesztert, többek között a tűzijáték vásárlását és használatát. Az állatvédők, bár örülnek, fokozott óvatosságra intenek.

T. Sz.

Fotó: Török János

Fotó: Torok Janos

Míg a karácsonyi esetleges engedményekről a következő napokban dönt a kormányzat, az már biztos, hogy az év utolsó napjára nem enyhítenek a korlátozásokon. Érvényben marad az este nyolc és hajnali öt óra közötti kijárási korlátozás, illetve a tíz fő feletti összejövetelek tilalma. Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter szerint többhetes védekezést vetnének vissza a szilveszteri nagyobb összejövetelek, rendezvények.

A napokban elhangzott, hogy idén a tűzijáték árusítása szintén tilos szilveszterkor, mi több, a használata is. De konkrét szabályozás vélhetően a napokban várható.

A különböző kategóriákba sorolt pirotechnikai eszközök közül a jellemzően szilveszteri termékeket kizárólag december 28-a és 31-e között vásárolhatták meg a kitelepült értékesítési pontokon az emberek, és csakis december 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig engedélyezték közterületi használatukat. Amire a 20 és 5 óra közötti kijárási korlátozás miatt elvileg mindössze három óra maradna akkor, ha csak ebben az idősávban tiltanak.

Fotó: Török János

Magánszemélyek Magyarországon 2003 óta legálisan vásárolhatnak és használhatnak egyes termékeket egész évben: a 14 és 16 év felettieknek szánt eszközök alacsony kockázati kategóriájúak, zajszintjük elhanyagolható, és egyes termékek még beltéren sem okoznak problémát.

Bár szilveszteri tűzijáték korlátozása egyelőre nem állatvédelmi rendelkezés, a civil szervezetek azt remélik, idővel meghonosodhat egy új szemlélet.

Ahogy Balogh Ernő okleveles állatvédőr, a szegedi székhelyű Országos Állatvédelmi Alapítvány alapítója fogalmazott: bízik benne, hogy a nagyobb városi ünnepségeken, akár augusztus huszadikán, a városi rendezvényeken is átállnak más eszközök használatára, esetleg elhagyják ezeket a robbanószereket. Talán a példamutatással a lakosság szemlélete megváltozna. Ugyanakkor hangsúlyozta: az állattartók a szigorított intézkedésekkor is legyenek figyelmesek, ne kerüljön annyi állat sokkos állapotban utcára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában