Örülnek a helybeliek

2021.02.20. 10:06

Jó hír: lesz autópálya-lehajtó Csengelénél

Megépül, jövőre készülhet el a helyiek által régóta várt autópálya-lehajtó Csengelénél, ami nagy lehetőségeket, jelentős fejlődést hozhat a településnek. A megépülő közúti kapcsolat megkönnyíti majd a főváros és a megyeszékhely megközelítését.

Imre Péter

Autópálya-lehajtó létesül Csengelénél, a környékbeliek már nagyon várják. Fotó: Török János

Fotó: Torok Janos

– Nagyon örülök! Madarat le­hetne velem fogatni! – mondta Tóth Tibor, Csengele polgármestere arra reagálva, hogy településüknél is létesül az M5-ös autópályáról lehajtó. Az erről szóló kormánydöntést, a térség egyik legjelentősebb és régóta várt beruházását a közelmúltban jelentette be Farkas Sándor országgyűlési képviselő, agrárminiszter-helyettes. A lehajtó nagy lehetőségeket rejt, fejlődést ígér a falunak, ipari terület vagy ipari park is létesülhet, valamint működnek olyan feldolgozók, amelyeknek termékeikkel jobb lesz azonnal, közvetlenül feljutni az autópályára, mint kerülni.

Az M5-ös autópálya tervezése, az 1990-es évek óta szeretnék a környékbeliek, hogy a kisteleki és a balástyai lehajtó mellett Csengelénél is legyen összeköttetés a gyorsforgalmi úttal, amit úgynevezett rejtett csomópontként a pihenőnél alakíthatnak majd ki. A megépülő közúti kap­­csolat rövidíti a főváros és a megyeszékhely megközelítését, biztonságosabbá és gyorsabbá teszi a környéken élő családok közlekedését, megkönnyíti a térség vállalkozóinak munkáját és helyzetét.

Jelentősen csökkennek a távolságok, és ezzel természetesen az utazáshoz szükséges idő. Például Kecskemét és a Mercedes-gyár pillanatnyilag 54 kilométerre fekszik a Csongrád-Csanád megyei falutól, a lehajtóval ez a távolság 47 kilométer lesz. Úgy tudjuk, ennek azért is van jelentősége, mert a német autógyártó óriás határozott szisztémája, hogy kizárólag 50 kilométeres körön belülről foglalkoztat beszállítót.

Farkas Sándor tavaly június végén azt nyilatkozta lapunknak, hogy 2020-ban már nem, viszont idén megvalósulhat a projekt, amire komoly ígéretet kapott – és ez megtörténik. Most érdeklődésünkre közölte: – Az év végére elkészülnek az M5-ös autópályán, Csengelénél az új csomópont tervei. A községbe az elmúlt években nagy teherforgalmat generáló vállalkozások települtek, emellett a fejlesztés megkönnyíti a Bács-Kiskun megye déli részén működő mezőgazdasági termelők piacra jutását is. Hozzátette: a tervek szerint az 1,1-1,2 milliárd forintos becsült költségű beruházás kivitelezése akár az idén elkezdődhet és 2022-ben fejeződik be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában