Kazinczy-éremmel méltatták

2021.05.10. 16:30

A Radnóti tanulója Magyarország egyik legszebben beszélő diákja

Zentai Péter, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanulója is elnyerte idén a Kazinczy-érmet, amely az egyik legrangosabb hazai, szövegmondással és szép kiejtéssel kapcsolatos kitüntetés. Legkedvesebb költője Radnóti Miklós, akinek Péter szerint tragikusan rövid élete ellenére is csodálatra méltóan gazdag az életműve.

Tóth A. Péter

Zentai Péter, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanulója is elnyerte idén a Kazinczy-érmet, amely az egyik legrangosabb hazai, szövegmondással és szép kiejtéssel kapcsolatos kitüntetés.

Fotó: Karnok Csaba

– A Kazinczy-érem Magyarországon talán az egyik legrangosabb díj, ami szövegmondással kapcsolatos. Az eredményhirdetésen a nevem hallatán nagyon örültem. Kisis­kolás korom óta évente jelentkezem erre a versenyre, és úgy érzem, a munkánk mostanra beérett. Korábban, még 8. osztályos koromban a kisújszállási döntőn is nyertem több kategóriában, de az igazi Kazinczy-érmet megnyerni mégis más

– mondta el lapunknak Zentai Péter.

Összetett feladatok

A Szép magyar beszéd verseny három elemből áll. Az első az értő és érthető olvasás, amely a hangsúlyozást, az értelmezést, az előadásmódot, tehát összefoglalva a szöveg átadását jelenti. A második maga a szép kiejtés. Zentai Péter úgy gondolja, számára a hosszú szavak egyenletes kiejtése, a magán- és mássalhangzók hosszának érzékeltetése, valamint az „az” névelő el­­választása a kö­vetkező szótól okozott leginkább gondot. Ezeket nyelvtörőkkel, be­­melegítéssel, tudatossággal javították Vancsó Marianna tanárnő vezetésével, irányításával. A harmadik elem a verseny írásbeli része, amelynek során a versenyzőknek a gyakorlatban használt tudásukat egy feladatlap formájában kell megmutatniuk.

Zentai Péter, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanulója is elnyerte idén a Kazinczy-érmet, amely az egyik legrangosabb hazai, szövegmondással és szép kiejtéssel kapcsolatos kitüntetés. Fotó: Karnok Csaba

Szövegrészletekben, mondatokban kell a hangsúlyokat, a szüneteket, a kapcsolatokat felfedezni és egy egységes rendszer szerint jelölni azokat.

Online készültek fel

– Nehéz volt felkészülni, hiszen a maszkban olvasás akusztikai­lag csökkenti a hang árnyalatait. Ezt a sokkal rosszabb online órák követték, ami gyakorlatilag telefonbeszélgetés szintjére silányította a hangminőséget. Ennek köszönhetően ugyan csak ritkán, de előfordult, hogy a vonal másik végén nem lehetett eldönteni, hogy elharaptam-e egy szóvéget, vagy csak a technika nem vitte át. Ugyanakkor a nehézségeket leküzdve kényelmesebbé is vált a készülés, mórahalmiként könnyebbséget okozott, hogy nem kellett tovább a városban maradnom – mesélte a díjazott. Hozzátette, három embernek is köszöni a támogatást.

– Vancsó Marianna tanárnőnek, aki az évek során mindig foglalkozott velem, Szőllősy László tanár úrnak, osztályfőnökömnek, aki matematika szakos osztály­ban bátorította a specia­lizációtól eltérő érdeklődést, és édesanyámnak, aki magyar szakosként mindig időt szakított arra, hogy segítsen az itthoni gyakorlásban

– mondta.

Szorgalom és kitartás

– A zsűri elismert szakemberekből állt. Szakonyi Károly Kossuth-díjas író, Eőry Vilma nyugalmazott tanszékvezető, főiskolai tanár, Bordi András Kazinczy-díjas rádióbemondó és Szilágyi Zoltán rádióbemondó a tíz legjobb versenyzőnek ítélte oda az érmet. Ter­­mészetesen nagyon örülök Zentai Péter sikerének, hiszen a Kazinczy-érem ötéves kitartó munkájának az eredménye. Példamutató hozzáállásának, a rengeteg gyakorlásnak, versenytapasztalatainak és szülei, valamint az osztályfőnök, Szőllősy László támogatásának köszönhető – fogalmazott Vancsó Marianna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában