Ha netán egy fiókát találnánk...

2021.05.18. 12:02

Nem kell minden kismadarat megmenteni – mondják a szakemberek

Áprilistól augusztusig tart a fiókanevelés időszaka a madaraknál, ebben az időszakban sok bejelentést kap a Magyar Madártani Egyesület. Nem szorul azonban minden fióka mentésre, a fészekhagyókat például felesleges visszarakni a fészekbe.

Farkas Judit

Fotó: Török János

Fotó: Török János

Kicsi, csipog, gyámoltalan, és a földön van. Az ember első reakciója, hogy ezt a kismadarat meg kell menteni. Áprilistól augusztusig tart a fiókanevelés idősza­­ka a madaraknál.

A Magyar Ma­­dártani és Természetvédelmi Egyesület rengeteg bejelentést kap ezekben a hónapokban kismadarakról – pedig sokszor az a legjobb, amit tehetünk, hogy nem teszünk semmit. Minden egyes fióka megmentésére csak kihalófélben lévő, veszélyeztetett fajoknál van szükség.

Fotó: Török János

A kis és közepes testű énekesmadarak jó része kétszer-háromszor is költ egy évben, a természet így ellensúlyozza a ragadozók, betegségek, tapasztalatlanság okozta elhullást. Ráadásul egyes fajoknál a fészekhagyó viselkedés a természetes.

Azzal szúrunk ki a fiókával, ha elvisszük vagy visszarakjuk a fészekbe.

Az MME tájékoztatójából ki­derül: szaksegítséggel akkor kell kapcsolatba lépni, ha a madár sérült vagy vérzik. Ha nem, de még csupasz vagy tokos, keressük meg a fészket, és tegyük vissza! Ha nem találjuk, egy kosarat kötözhetünk fel valamelyik közeli faágra, abba tegyük a fiókát, ott megtalálják a szülei hang alapján. Ezek után érdemes figyelni még két órát, visszatérnek-e etetni a szülők. Ha nem, akkor lehet segítséget kérni a Szegedi Vadaspark természetvédelmi mentőközpontjától.

Amennyiben a kismadár már tollas, és ragadozó, vagy a közlekedés fenyegetheti, védett helyre kell terelni, például egy bokor ágai közé.

Ha nem fenyegeti semmi, nincs teendőnk.

– Városban a fekete rigó és az erdei fülesbagoly az a két madár, amelynek fészekhagyó kicsinyeivel legtöbbször találkozhatunk – világosított fel minket Tokody Béla, a Magyar Madártani Egyesület Csongrád-Csanád megyei csoportjának titkára. A kicsi ri­­gók az aljnövényzetben várják, hogy szüleik megetessék őket, a bagolyfiókák pedig szétmásznak az ágakon. Sötétedés után, amikor megéheznek, éles, jellegzetes hangon hívogatják szülei­ket. Júliusi meleg éjszakákon sok helyen hallani a hangjukat mintegy két héten keresztül.

– Ebben az időszakban gyakran kapunk olyan kéréseket, hogy fogjuk be, vigyük el a kisbaglyokat, mert nem tudnak tőlük aludni – számolt be róla Tokody Béla, pedig nem kell hosszú időt kibírni. Ha kisbaglyot találunk a fa alatt, és nem tűnik sérültnek, vissza kell tenni az ágra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában