modern, AKADÁLYMENTESÍTETT

2021.08.24. 18:51

Megújult a szatymazi községháza

Alaposan felújították a szatymazi községházát, a munka november elején kezdődött. Az építkezés idejére a Dózsa György utcába költözött polgármesteri hivatal augusztus közepén vehette birtokba újra az épületet.

Kovács András

A beruházás költségeinek nagyobbik részét saját erőből finanszírozta az önkormányzat. Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

– A legnagyobb munka a vízszigetelés volt, egy méter magasságban körben, téglafugáig leverték a vakolatot, és az aljzatbetonnál körbefűrészelték és alászigetelték a falakat. Kívülről is fog kapni az épület egy hőszigetelést, de megvárjuk, hogy teljesen kiszáradjanak az egy méter magasságig szellőző vakolatot kapott falak. A szakértő azt tanácsolta, nem érdemes sietni ezzel a munkával – mondta Barna Károly.

A polgármester hozzátette, ha már bontottak, a padlófűtés csöveit is elhelyezték az aljzatbetonba, és minden olyat, ami ott van jó helyen és elrejtve, így a villanyvezetékeket is.

Lényegében minden cső és „madzag” új, és ezeket úgy helyezték el, hogy az legkevésbé zavarják majd a kollégák munkáját. Ezen túlmenően a teljes épületet akadálymentesítették. Megbízható helyi építési vállalkozó volt a generálkivitelező, ő hozta a szükséges alvállalkozókat.

A beruházás költségeinek nagyobbik részét saját erőből finanszírozta az önkormányzat.
Fotó: Frank Yvette

A munka eredetileg kisebbnek indult, az első ütemre a 2019-ben kiírt Magyar Falu program keretében kaptak 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást. Egy második pályázati ütemben, a 2020-as kiírásban további 3,5 millió forintot nyertek, ám a beruházás nagyobbik részét, 17 millió forintot saját erőből állta az önkormányzat.

A múlt héten íróasztalokkal már tele voltak az irodák, dolgozókkal még nem teljesen, egy részük szabadságon volt.

– Két kollégám a végleges felállás szerint is egyszemélyes irodában dolgozik majd, egyikük a gyámügyekkel, a segélyezésekkel és a népesség-nyilvántartással foglalkozik, a másikhoz a hagyatéki, a szociális ügyek és a közmunkások tartoznak – mondta a polgármester, hozzátéve, ezek igényelnek egyfajta „intim szférát”.

Az ideiglenes, Dózsa György utcai épület nem ürül ki, itt alakítanak ki majd egy olyan központot, ahova a külterületi kamerák képei befutnak, és a hálózatot is szeretnék bővíteni. Itt dolgozik majd a közterület-felügyelet, van is már erre kiképzett kollégájuk.

– Összesen hat tanyagondnok segíti az időseket Szatymaz térségében, ebből kettő tartozik közvetlenül az önkormányzathoz, ők is méltóbb helyet kapnak majd itt. És kialakítunk egy olyan helyiséget is, ahol a testületi vagy bizottsági üléseket meg tudjuk tartani – mondta a polgármester.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában