Két osztályt indítanak negyven diákkal

2021.11.15. 13:45

Honvéd középiskola indul Vásárhelyen jövő ősszel

Nyolc éve egyedüliként fogadja a kadétokat a debreceni honvéd középiskola, amelynek intézményegységeként kezdi meg működését 2022 szeptemberében a hódmezővásárhelyi oktatóhely. Két osztályt indítanak, összesen negyven diákkal.

T. Sz.

A debreceni iskola intézményegységeként indul a képzés Vásárhelyen. Fotó: Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium

Fotó: Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium

A debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium intézményegységeként indul következő szeptemberben a hódmezővásárhelyi Honvéd Középiskola és Kollégium, ahol a 2022/2023-as tanévben két osztályt indítanak. Az is­kola várja a jelentkezéseket a Honvéd kadét ágazati szakképzésre: gépjármű mechatronikai technikus (szerviz), illetve infokommunikációs hálózatépítő és üzemeltető technikus szakmairányokra. Kínálnak emellett közismereti, emelt óraszámú angol nyelvi gimnáziumi képzést is. Kis létszámú osztályokat terveznek, a gimnáziumi osztály 15, a technikum 25 fővel indulhat.

– Értéket közvetítünk, megbízható, a mindennapi életben jól hasznosítható tudást igyekszünk átadni – hangsúlyozta Kovács István alezredes, a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium igazgatója. A főbb tantárgyak között ott az etika, a jogszabályismeret, a hadtörténet, a katonai térképismeretek, szakmai kommunikáció, önismeretfejlesztés, fegyverzettechnika, prezentációs, illetve geopolitikai ismeret. Civil és katonai pedagógusok egyaránt oktatnak.

A debreceni iskola intézményegységeként indul a képzés Vásárhelyen.
Fotó: Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium

Fizikai szintfelmérő

A felvételizőknek kötelező a központi írásbeli vizsga ma­­gyar nyelvből és matematikából, emellett szóbeli felvételi állampolgári ismeretekből és a fizikai szintfelmérő sikeres teljesítése. Ahogy Kovács István alezredes fogalmazott, a felmérő minimumszintje a tizennégy éves gyerekek életkori sajátosságainak megfelelő, nem elvárás a kimagasló teljesítmény.

Az intézmény – a debrecenihez hasonlóan – bentlakásos, a kadétok egyelőre az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós laktanya közelében található régi nőtlen szállóban lesznek elhelyezve, majd a Modern Vá­­rosok program részeként egy korszerű épületegyüttest alakítanak ki tervezetten 2024-re, a Démász egykori, Ady Endre úti másfél hektáros telephelyén.

Ösztöndíjprogram

A Béri Balogh Ádám honvéd kadét ösztöndíjjal támogatják diákjaikat: a 9. évfolyam első félévében tanulmányi eredménytől függetlenül jár a 8370 forint, a 9. évfolyam második félévétől viszont 4,5-es átlag felett már 48 ezer 546 forint. A technikum tanulói jogosultak emellett a szakképzési ösztöndíjra is. Tizenegyedik osztálytól pedig a honvédségnél mint gyakorlati duális partnernél – bármely más képzőhelyhez hasonlóan – munkabért kaphatnak jó teljesítményükért.

Egy egész életpálya

A debreceni honvéd középiskolába az ország 16 megyéjéből járnak gyerekek, Csongrád-Csanád és Békés megyéből nyolc-nyolc fő. Tavaly hétszeres túljelentkezéssel indították a felvételi időszakot.

A vásárhelyi származású igaz­­gató szerint az új iskolával területileg jobban megosztják majd Kelet-Magyarországot. A nagy múltú katonai szervezetek térségében a családoknak különösen fontos lehet, hogy gyerekeik a közelükben léphetnek felmenőik szakmai útjára, esetleg kezdhetik el ezt a pályát – hangsúlyozta. Hozzátette, a kadétok nem honvédelmi kiképzést kapnak, nincs katonai jogállásuk és nem kötelező a honvédelmi pályaválasztás sem.

Középiskolai tanulmányaik befejezésével adott a lehetőség, hogy civil felsőoktatási intézményekbe felvételizzenek. Ugyanakkor a honvédség egy egész életpályát nyújthat, ha diákjuk a katonai hivatást választja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában