A járás több településén is vannak helyi újságok

2021.11.28. 09:00

Másfél év után újra megjelent a Pusztaszeri Hírfutár

A járvány idején nem jelent meg a helyi önkormányzat időszaki kiadványa, a Pusztaszeri Hírfutár, amely a héten látott újra napvilágot. Ennek apropóján megnéztük, hogy a Kisteleki járás településein vannak-e hasonló sajtótermékek.

Munkatársunktól

A község Facebook-oldalán fe­deztük fel, hogy Máté Gábor polgármester a lakosság figyelmébe ajánlja a Pusztaszeri Hírfutár új számát.

– A járvány kitörése, tavaly március óta nem jelent meg a lap, ami általában kéthavonta jutott el a falubeliekhez. Több mint másfél év szünet után ad­­tuk ki újra közművelődési re­ferensünk, Szabó Zsófia szerkesztésében – közölte a polgármester. Azért döntöttek a megjelentetés mellett, mert azt tapasztalták, a Facebook-hírek és a hirdetőtáblák információi nem jutnak el mindenkihez. Ez a 21. évfolyam és a képviselő-testületbe 1998-ban bejutott Máté Gábor választási ígéreteként valósult meg akkor, sokáig ő szerkesztette, és írásai a mostani számban is helyet kaptak. A boltokból és a polgármesteri hivatalból ingyenesen elvihetők a példányok.

Máté Gábor lapozgatja a több mint másfél év után megjelent Pusztaszeri Hírfutárt. Fotó: Szabó Erika

A pusztaszeri „feltámadás” apropóján megnéztük, a Kisteleki járás további 5 településén vannak-e hasonló sajtótermékek. 1995-ben a mostani szerkesztő, Illin Klára ötlete alapján jött létre a Balástyai Újság, amit csak 2004-től 2009-ig, fővárosi tévéknél dolgozva engedett át Péter Árpádnak. Abban az időszakban Mi újság Balástyán? címmel látott napvilágot.

– Az akkori faluvezetőt, Nagy Sándort kerestem meg az ötlettel, rábólintott, de távozása után az új polgármester, Ujvári László is ragaszkodott az újsághoz, mert fontosnak tartotta a lakosság tájékoztatását

– mondta Klári.

A havonta nyomtatásban és on­­line megjelenő lap ingyenes, a település, az önkormányzat és intézményeinek híreit tárgyalja. A Baksi Hírmondó 2007-től jut el díjmentesen a lakosokhoz. Mintegy 2 éve, a koronavírus-­járványtól csak akkor adták ki, amikor összegyűlt egy lapszámnyi anyag – tudtuk meg Búza Zsolt polgármestertől. Makra József, Ópusztaszer vezetője arról számolt be, náluk még nincs helyi újság.

Két településen két kiadvány van. Kisteleken a Városházi Krónika az önkormányzati, a Kisteleki Hírmondó maszek. Az előbbi ingyenes, utóbbiért fizetni kell. Csengelén is két helyi médiumból tájékozódhatnak a lakosok: a Csengelei Hírek ingyenes, 2007-től havonta megjelenő önkormányzati lap, a netes Csengelei Információk Molnár Mihályéké.

Ezek is érdekelhetik