Hagyományőrző disznóvágás

2022.02.26. 13:10

Újra összehozta Csengelét a disznótor

Egy év kihagyás után újra Hagyományőrző Disznóvágást tartottak Csengelén szombaton.

Munkatársunktól

Csenegele 2022.02.26. össznépi disznóvágás a Csengele ház udvarán.Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

A Csengele Ház udvarán reggel hét órakor szúrták le a két sertést, melyek feldolgozása során a régi hagyományokat elevenítették fel. Tóth Tibor polgármester lapunknak elmondta, utoljára 2020-ban tudták megszervezni a közös disznóölést a településen élőkkel, és bár most is kérdéses volt a járvány terjedése miatt a program megrendezése, de végül az átoltottság és az enyhébb intézkedések miatt úgy döntöttek, megtartják a programot.

Kiemelte, a helyiek már nagyon várták, hogy újra közösségépítő rendezvény legyen a faluban. A polgármester szerint az ilyen eseményekre nemcsak azért van szükség, mert így csapatot tudnak építeni, hanem azért is, mert az emberek beszélgetnek, felidézik a régi időket, valamint a békétlenségek is helyre tudnak jönni, ebben segít egy-egy pohár pálinka és a közös munka is.

Az egyik disznót teljes egészében, míg a másik esetében a 200 kilogramm feletti részt ajánlották fel helyi vállalkozók, de emellett sok más hozzávaló is felajánlásként érkezett, épp úgy, mint a kenyér és a sör. Reggelire sült vér és sültek készültek, később töltött káposzta és pörkölt főtt a levágott állatokból, valamint a hurka- és kolbásztöltés sem maradt el. Tehát spájzolásról szó sem volt, szinten mindent elfogyasztottak szombaton. Desszertnek több száz palacsinta sült, míg a jó hangulatról Tari József gondoskodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában