Biztosítás

2022.04.23. 11:00

Havi 5-600 forintért kockáztat a robogós

Mintegy 600 ezer robogó közlekedik Magyarországon, ezek közül azonban csak minden hatodikra fizetnek rendszeresen kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást. A kategóriától és lakhelytől függően átlagosan 6-8 ezer forintos éves díjjal a robogósok mind a közúti igazoltatásnál kirótt mulasztási bírságot, mind a balesetnél okozott kár megtérítését megúszhatnák.

K. A.

Kicsi a robogó, de nagy kárt tud okozni. Illusztráció: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

A jó idő beköszöntével ismét előkerültek a garázsokból a robogók. A tulajdonosok jelentős része továbbra sincs tisztában azzal, hogy a biztosítási kötelezettség minden olyan segédmotoros kerékpárra is kiterjed, amely részt vesz a közúti forgalomban. Az Magyar Nemzeti Bank legutóbb kiadott statisztikái szerint a 12 kW alatti teljesítménykategóriában 37, míg a 13-35 kW közöttiben csupán 59 ezer kötelező biztosítást kötöttek az üzemben- tartók. 
Ez együttesen is csak közelíti a 100 ezret, noha a hazai robogóállomány nagysága eléri a 600 ezer példányt. Mindez azt jelenti, hogy félmilliónyi üzembentartó szabálytalanul közlekedik járművével az utakon – hangsúlyozza a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ). 
 

A robogók által okozott ká­­rok átlagos összege gyorsan emelkedik. A jegybank leg­utolsó ismert statisztikái szerint a 12 kW alatti teljesítménykategóriában egy év alatt 420-ról 505 ezerre, míg a 13-35 kW közöttiben 462-ről 763 ezer forintra nőtt a baleseteknél kifizetett átlagos kártérítés. Az utóbbi csoportban tehát 65 százalékos volt a növekedés! Ugyanakkor személyi sérülésnél a kárösszeg könnyen elérheti a több milliós szintet is – különösen ha tartós egészségkárosodással, rok­­kantsággal végződik az eset. Biztosítás hiányában a károkozó mindezt saját zsebből kénytelen fizetni. A vétlen félnek ilyenkor a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) kártalanítási számlája térít, mielőtt az összeget behajtaná a károkozón. Utólag természetesen minden lehetséges eszközzel próbálja azt „visszasze- rezni”. 
A fenti számok is egyértelműen azt jelzik, hogy nemcsak kötelező, de mindenképpen célszerű is megkötni a havi néhány száz forintos díjú biztosítást a robogóra – magyarázza Cselovszki Zsolt. A FBAMSZ el­­nökségi tagja hangsúlyozza, attól sem kell tartani, hogy a robogósokat biztosításkötéskor retorzió éri a korábbi mulasztásuk miatt. Nem kell ugyanis fedezetlenségi díjat fizetni, mint a gépkocsik vagy motorkerékpárok esetében, igazoltatáskor pedig a rendőrök csak azt vizsgálják, hogy az adott időpontban a jármű rendelkezik-e biztosítással. Ami azonban a megkötés előtt okozott károkra értelemszerűen nem kínál fedezetet – mondja a szakember. 
 

Fontos tudni, hogy amennyiben a jármű nem rendelkezik rendszámmal, a biztosítók az alvázszámra kötik a kötelezőt, amelynek meglétét jól látható helyre kiragasztott matrica igazolja. A robogók előtörténetét sehol nem vezetik, így bonus-malus besorolás sem befolyásolja a fizetendő biztosítási díj mértékét. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában