Két óvoda már biztosan kap klímát

2022.07.05. 07:00

A lapostetős panelóvodákban elviselhetetlen a hőség Szegeden

Három klímaberendezést kap két óvoda a közeljövőben, hogy elviselhetőbb legyen a nyári hőség a kicsik számára az intézményekben. A berendezések közül kettőt Fidesz-KDNP-s képviselők vásárolnak meg, egy harmadikat pedig egy vállalkozó ajánlott fel.

Timár Kriszta

Három klímaberendezést kap két óvoda a közeljövőben, hogy elviselhetőbb legyen a nyári hőség a kicsik számára az intézményekben.

Fotó: TOROK JANOS

Nagy port kavart fel a múlt héten Chovanecz Kata önkormányzati képviselő posztja, melyben arról írt a nagy hőség apropóján, hogy a lapostetős panelóvodákban elviselhetetlen a hőség. Példaként a Cső utcai intézményt hozta fel, amelyet nemrég újítottak fel, klímát azonban nem szereltek az épületbe. Mint írta, édesanyák jelezték neki, hogy összevont csoportokat hoztak ott létre, mert a földszinti termek elviselhetőbbek, mint az emeletiek.

Semmi nem tiltja, hogy egy pályázatból finanszírozott felújítás után beszereljenek klímát ezekbe az épületekbe. Pár százezer forintos összegekről beszélünk berendezésenként, amely összeg előteremtése megoldható lenne mindenhol, akár az óvodai alapítványok célirányos támogatásával – érvelt a képviselő, aki szerint 2022-ben már nem lehet léghűtés nélkül komfortosan létezni nyáron, a kicsik pedig aludni sem tudnak ebéd után a hőségben.

Posztja után egyből jelentkezett egy cég, amely ingyen felajánlott egy klímát, tegnap pedig, miután a közgyűlésen segítséget kért, újabb két adomány érkezett fideszes képviselőktől az ügy támogatására. Német Ferenc, Haág Zalán, Korponyai Ernő és Chovanecz Kata saját fizetésükből ajánlották fel, hogy közösen megvásárolnak egy másik berendezést, így a Cső utcai ovi összesen két klímát kap majd. Ruzsa Roland pedig saját körzetében, a Jerney óvodában segít egy klímaberendezés megvásárlásával.

Természetesen nem tudjuk felvállalni az összes óvoda klimatizálását önerőből, de szeretném, ha ez a kezdeményezés elindítana egy folyamatot. Jelenleg mindössze 10 óvodában van klíma, így jó lenne, ha a többi intézményben a szülők kitöltenének egy kérdőívet, lenne-e igényük ilyen berendezésekre. Ahol pedig a többség válasza igen, ott megoldást kell találni erre a problémára – fogalmazott a képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában