Tájház

2022.09.29. 17:05

A megye értékei Csanádpalotán

A megyei önkormányzat helyi identitást erősítő nagyszabású programsorozatának kísérőrendezvénye.

Szabó Imre

A palotai program sokféle érdekességgel szolgált csütörtökön. Fotó: Szabó Imre

Újra élettel telt meg csütörtökön az Asztalos P. Kálmán nevét viselő tájház Csanádpalotán: meg lehetett nézni a korábban berendezett cipész- és kovácsműhelyt, a 8 éve üresen állt helyiségekben pedig régi mesterségek – többek között méhész, sajt- és tésztakészítő, illetve kőfaragó – művelői mutatkoztak be. A szervező Tegyünk Együtt Palotáért Egyesület elnöke, Deli István a Délmagyarországnak elmondta, ebből szeretnének hagyományt teremteni. 

A sikerre tekintettel már most jelentkeztek további hagyományos mesterségek képviselői a városból és a környező falvakból 

– mondta.

Mindez a megyei önkormányzat helyi identitást erősítő nagyszabású programsorozatának kísérőrendezvénye volt. A nap folyamán többek között bemutatták a városházán a helyi értéktár kiadványait, megnyílt Lajkó Istvánné Balogh Erzsébet palotai kötődésű szegedi amatőr festő kiállítása, a főtéren pedig kirakodóvásár, népi játékok várták a gyerekeket, a sátorban koncerteket, bemutatókat tartottak. A polgármester, Perneki László azt mondta, a rendezvény nemcsak Csanádpalotának, de a környező településeknek is lehetőséget kínált arra, hogy megmutassa kincseit.

Az egész megyét, összesen 31 települést érintő másfél éves programsorozatnak ez volt a záró rendezvénye. Trajné Lakos Mónika szervező elmondta, az egyes településekről kiadványok, kisfilmek is készültek, így maradandó módon is meg tudták örökíteni értékeiket. 

Többet mutattunk be, mint amire mi magunk gondoltunk. Nemcsak az összetartozást tudtuk ezzel erősíteni, de mindenütt sikerült a helyi civil szervezeteket arra ösztönözni, hogy legyenek büszkék az adott hely kulturális és természeti kincseire, a gyökerekre –

 tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában