Nemcsak étel, darázscsípés is okozhat allergiás reakciót

2022.09.28. 08:40

EpiPent kaptak a vásárhelyi óvodák

Egy-egy fecskendőnyi EpiPen injekciót kapott minden óvoda a Hódmezővásárhely Városáért Közalapítványtól.

Kovács Erika

Fotó: gyorshír szolgálat Facebook-oldala

A hatóanyag megmentheti a gyermekek életét az esetenként végzetes kimenetelű anafilaxiás sokktól. A használata nem igényel egészségügyi végzettséget, egyszerű a beadása. Ez az életmentő készítmény mostantól minden vásárhelyi óvodában kéznél lesz. Az injekció darabonként 12 ezer forintba került.

Amíg a mentő kiér, a szakemberek segítségnyújtásáig, ez az injekció nagyon fontos készítmény az óvónők kezében

 – nyilatkozta a Vásárhelyi Televíziónak Berényi Károly, a közalapítvány kuratóriumi elnöke, alpolgármester, gyermekorvos. Hangsúlyozta, az injekció használata nagyon egyszerű, és azonnali segítséget nyújt, biztonságot nyújt az óvodáknak és a szülőknek is. Az allergiás reakciót nemcsak étel, hanem akár egy darázscsípés is kiválthatja.

Mint ismeretes, Budapesten egy 7 éves kisfiú vesztette életét, januárban, mert az osztályban születésnapot tartottak és a bevitt torta földimogyorót is tartalmazott. A kisfiú belekóstolt, majd hányni kezdett. A szülőket az iskolához hívták a pedagógusok, akik elindultak a kórházba a fiúkkal, de 800 méterrel arrébb egy benzinkúton már meg kellett állniuk, mert a gyermek nem kapott levegőt. A kiérkező mentők már nem tudták megmenteni a kisfiú életét. Az ilyen tragédiákat előzheti meg az EpiPen injekció azonnali alkalmazása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában