Pszichiátriai Klinika

2022.10.07. 14:03

Ecsettel a lelki békéért - szabad alkotás

Festékillattal telt meg az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ kiállítótere pénteken.

Koós Kata

Festőmaratont rendezett az SZTE Pszichiátriai Klinika művészetterápiás munkacsoportja. Fotó: Török János

 A Pszichiátriai Klinika foglalkoztatói és művészetterápiás munkacsoportja harmadjára hívta alkotásra a betegeket, családjaikat, az egyetemi és városi polgárokat. Kálmán János, a klinika tanszékvezető egyetemi tanára elmondta, a festés bevett módszer a munkacsoportban a pszichiátriai betegek stigmatizációjának enyhítése és a szabad alkotás örömének megismerése céljából. 

Hagyomány a jó hangulat és az együttműködés a társintézetekkel, hiszen hasonló rendezvény zajlott nemrég a budapesti Semmelweis Egyetemen, illetve a Debreceni Tudományegyetemen. A festőmaraton rendkívül jó alkalom arra, hogy a város és a világ rákapcsolódjon a pszichiátriára, a közös alkotás örömére. Idén először az érdeklődőknek lehetősége nyílik a neurografika kipróbálására is 

– mondta. 

A festőmaraton pénteken délben startolt, és 24 órán át biztosít lehetőséget minden érdeklődőnek, hogy elmerüljön az alkotás örömében. Nem szükséges művészi előképzettség, hiszen a cél maga a tevékenység, az alkotás révén születő derű és felszabadultság a lélekben. 

A 24 órán át tartó festéshez az eszközöket a szervezők biztosítják, több mint húsz liter festékkel, kétszáz vászonnal és több száz ecsettel készültek. Az elkészült művekből kiválogatott képeket vándorkiállításon mutatják majd be. Tavaly 180 festmény készült, amelyeket a Fekete Házban tekinthettek meg nyáron az érdeklődők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában