Falugyűlést tartottak a határ menti településen a kialakult helyzet miatt

2022.11.21. 14:01

Megkeserítik a horgosiak életét a migránsok

Nemrég helyszíni riportban írtunk arról, milyen komoly problémát jelent Horgoson a településen tartózkodó migránsok nagy száma. Múlt héten lakossági fórumon mondták el a horgosiak, milyen hatással van mindennapjaikra a nem szűnő migránsáradat. Az eseményről a Pannon RTV és a Szabad Magyar Szó tudósítása alapján számolunk be.

Munkatársunktól

Egyre nagyobb probléma a migránsok jelenléte Horgoson. A több mint négyezres lakosú, határ menti településen kétezerötszázra becsülik a migránsok számát.

Fotó: Havran Zoltán

Horgos vezetőinek becslése szerint a településen és környékén több ezer illegális bevándorló tartózkodik, ami sokkoló adat, hiszen ezelőtt pár hónappal egész Szerbia területén volt ennyi belőlük. Horgoson 2015 óta folyamatos az illegális bevándorlók jelenléte. A települést sújtó migrációs helyzetről tartottak falugyűlést a közelmúltban. Horgos helyi közösség tanácsának elnöke, Tóth Zoltán először az elmúlt két év eredményeit ismertette, de a közönség közben inkább csak háborgott, a többség a migránshelyzetről szeretett volna hallani és szólni.

Az egyik jelenlévő azt mondta, a lakossági fórum polgári kezdeményezésre jött létre, mivel a polgárokat hét éve, 2015 óta senki sem hallgatja meg, nincs kihez fordulnunk. 

– 2015 óta a faluban nem volt lakossági fórum, és úgy éreztük, hogy össze kell fognunk. Azzal tisztában vagyunk, hogy nem fogjuk megváltani a világot, nem fogjuk a migránshelyzetet megoldani, de úgy érezzük, hogy be kell mutatni a nyilvánosságnak, ami Horgoson zajlik – mondta Stojanović Olga, a falugyűlés kezdeményezője, majd elolvasta a levelet, amelyet több mint négyszáz horgosi látott el kézjegyével, és nyolc pontban foglalja össze a követeléseiket.

– Itt egyszerű emberek ülnek, akik az egyszerű szavakból értenek. Éppen ezért nincs helye a kicsavart, szépen becsomagolt mondatoknak, ahogyan a „nem a mi hatáskörünk” mondat sem kívánatos ebben a helyzetben – fogalmazott. Hozzátette, a politikusok dolga, hogy megkeressék azokat az embereket, akiknek a hatásköre megoldani a problémákat és addig döngetni az ajtót, amíg megoldás nem születik. Stojanović ezt követően felolvasta a nyolc pontból álló követelést: rendőri jelenlét Horgoson (a több mint négyezer lelket számláló, határ menti településen nincs rendőrség), a zöldhatáron lévő kapu ellenőrzése és védése (itt toloncolják vissza az éjszaka közepén a migránsokat a határ túloldaláról), a magyarkanizsai befogadóközpont újranyitása, a diákok utaztatásának megoldása, a taxisok ellenőrzése (az autópályán lévő benzinkúton illegális taxiállomás működik, a szalagkorlátot is megbontották, hogy gyorsabb legyen a migránsok szállítása), a lakosság biztonságának biztosítása, az egészségügyi kockázat csökkentése, a drogkereskedelem és prostitúció megszüntetése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában