Szegedi atlétaedző

2022.11.14. 16:40

Odaadó díjat kapott Antal Andor

Budapesti székhelyű, fogyatékosokat felkaroló és segítő civil szervezettől, a Civilút Alapítványtól kapott életmű kategóriában Odaadó díjat a szegedi atlétaedző, a 78 éves Antal Andor. Harminchat jelölt közül választották ki a még mai is dolgozó, újra a bocsában dolgozó trénert.

Imre Péter

Antal Andor 78 évesen is aktív, újra a bocsában edzősködik. Archív fotó: Frank Yvette

– Életem, pályafutásom során huszonhat jelentősebb díjat, közte kormánykitüntetéseket kaptam – mondta bevezetésként a 78 éves szegedi atlétaedző, Antal Andor.

Életműdíj a Civilúttól

–  médiában kevesebbet szerepeltem, mint más szegedi atléták és edzők, ismerősöm erre azt mondta: nem jól menedzseltem magam, viszont az elismerések nem maradtak el. Egyike vagyok annak a nyolc edzőnek, aki a bronz, az ezüst és az arany minősítést is megkapta a Magyar Atlétikai Szövetség elnökétől, az elsőt Gyulai Istvántól, a legutóbbit a fiától, Gyulai Miklóstól – közölte a sikeres tréner.

Azzal folytatta: már nem számított újabb elismerésre, amikor megkapta a fogyatékosokkal is foglalkozó, azokat segítő Civilút Alapítványtól életműdíj kategóriában az Odaadó díjat. Harminchat jelölt közül esett rá a választás.

– Nagyon megérintett, nem hittem, hogy valakinek még az eszébe jutok, hogy gondolnak rám – közölte fátyolos hangon. A kitüntetésben nagy szerepet játszott, hogy 22 évig edzette a Biacsi-ikreket, Ilonát és Bernadettet.

Pályafutás számokban

Antal Andor 1962. augusztus 20-án lépett be először az SZVSE-pályára, ezután 59 évig és 3 hónapig maradt tagja a piros-kék klubnak, az első éves tagdíja 3 forint, az utolsó 5 ezer volt. Versenyzőként három bajnokságot nyert 20 kilométeres gyaloglásban és a Helsinkiben rendezett Európa-bajnokságon 11. lett számában. Főállású tréner 1975-től lett, tanítványai 336 bajnoki aranyat szereztek és 216-szor szerepeltek a válogatottban, olimpián és paralimpián is.

– A legnagyobb csóka a jelenleg is Angliában élő gyalogló, Dudás Gyula volt, tizenhat bajnoki aranyat nyert és három olimpián vett részt. A legjobb eredményeket a Biacsi-testvérek szállították, világ- és Európa-bajnokok lettek és három paralimpián futhattak. Az első parasportolóm Nagypál István volt, aki az olimpián 1500 méteres síkfutásban a 4. helyen ért célba. Nagy törődést, odafigyelést, teljes embert és emberséget igényelnek – emlékezett tanítványaira Antal Andor, aki még mindig aktív.

Újra a bocsánál

– A riói olimpia előtt hagytam abba az edzősködést a tulajdonképpen parasportnak számító bocsában, hogy kizárólag a Biacsi-ikrekre koncentrálhassak. Tavaly novemberben, amikor hallotta, hogy az atlétikában befejeztem, újra megkeresett Hegedűs László, igent mondtam a felkérésre. Nem állítom, hogy csakis az én érdemem, de a decemberi Európa-bajnokságon Laci egyéniben bronz-, Kovács Szandrával csapatban aranyérmes lett. A világbajnokságnak idén decemberben Rió ad otthont, most arra készülünk – zárta beszélgetésünket Antal Andor.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában